Lesbisk kvinne trakassert på menighetsmøte


(Dagbladet): En kvinnelig ansatt i statskirken i Oslo ble utsatt for trakassering med bakgrunn i seksuell orientering under et møte i menigheten den 25. mars i fjor.

Det slår Likestillings- og diskrimineringsnemnda enstemmig fast i et ferskt vedtak.

Kvinnen hadde akkurat takket ja til en fulltidsstilling som trosopplærer i menigheten, en såkalt ikke vigslet stilling, og skulle starte i jobben noen uker senere. Kvinnen var gift med en annen kvinne.

To dager før møtet ringte menighetsrådslederen henne. Han fortalte at ansettelsen ville bli tatt opp som en egen sak på menighets møte. Han sa videre at hennes samlivsform ville bli tatt opp og rådet henne til ikke å være tilstede, kommer det fram i vedtaket fra nemnda.

Dagen etter ringte kvinnen ham tilbake. Hun har forklart at hun da sa klart i fra at hun oppfattet det som uakseptabelt å ta opp personalsaker på menighetens årsmøte. Menighetsrådsleder skal da ha gitt uttrykk for at dette var en vanskelig sak for menigheten, men at han ikke ville stoppe saken.

Diskutert i en time

Kvinnen tok da kontakt med sin nærmeste overordnede i menigheten for å fortelle ham om møtet. Han svarte henne i en e-post at han var redd saken ikke kunne unngås.

«Samtidig som det ikke på noen måte er akseptabelt med trakassering, tror jeg det er viktig å la enkelte krefter i menigheten få lufte ut meningene sine for å kunne komme videre. Jeg er enig i at det er vanskelig å skille mellom sak og person, samtidig er dette helt avgjørende. De konservative i menigheten har gjort dette vanskelig ved ikke å spille med åpne kort», sto det i e-posten.

«Jeg skal være referent, men skal likevel prøve å bidra så langt jeg kan til å holde meningsutvekslingen på et saklig nivå.» het det videre.

På møtet dagen etter var 35 personer til stede. Kvinnen valgte ikke å være tilstede på møtet, men ektefellen, som også kjente godt til menigheten, var der og skrev referat. Etter møtet var hun svært opprørt over hva som hadde skjedd, står det i redegjørelsen fra nemnda.

I nesten en time hadde kvinnes kvalifikasjoner, samlivsform, personlige egnethet og bibeltolkning blitt diskutert.

Til tross for menighetsforvalterens forsikringer gjorde han ingen forsøk på å stanse eller styre debatten. På et møte med den ansatte kvinnen etter dette, holdt han fast ved at han mente det var viktig å la den konservative fløyen i få uttrykke hva de mente om henne. 

Klaget til ombudet

Etter dette valgte kvinnen å klage arbeidsgiver ved Kirkelig Fellesråd i Oslo inn til Likestillings- og diskrimineringsombudet for brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelse om trakassering på bakgrunn i seksuell orientering.

Ombudet konkluderte med at slik trakassering fant sted og at det kirkelige fellesrådet brøt arbeidsmiljøloven ved ikke å gripe inn for å stoppe trakasseringen.

Kirkelig Fellesråd klaget da vedtaket inn for Likestillings- og diskrimineringsnemnda.

De mente at hvis kvinnen var utsatt for trakasserende handlinger, så var det foretatt av personer som ikke var hennes arbeidsgivere og at de derfor ikke kunne lastes for dette.

Likestillings og diskrimineringsnemda var ikke enig i dette. Det er Kirkelig fellesråd i som arbeidsgiver som må bære ansvaret for trakasseringen, konkluderer den.

- Alvorlig

- For oss er denne saken alvorlig. Det er veldig viktig for kirka i Oslo å være raus og inkluderende. Jeg tar det tungt at vi ender med et vedtak som sier at vi ikke har vært gode arbeidsgivere, ikke minst i en slik sak. Det er ikke godt å leve med, sier kirkeverge i Oslo Kirkelig Fellesråd Robert Wright til Dagbladet.

Han har enda ikke rukket å lese nemdas begrunnelse, men frykter at avgjørelsen kan få negative konsekvenser.

– Vi har ønsker en sammensatt gruppe ansatte og det vil være naturlig for oss å ha ansatte med en annen legning enn heterofil. Det bekymrer meg at det kan gjøre det vanskeligere å ansette lesbiske og homofile fordi man som arbeidsgiver pålegges en aktsomhet som gjør det veldig vanskelig å følge opp. Som arbeidsgiver får vi krav på oss til å hindre diskusjon. Det kan gjøre det vanskelig å diskutere homofili, noe som må være legitimt i en menighet, sier Wright.

Kvinnen valgte å ikke ta jobben i menigheten etter episoden. Fagforbundet, som bisto kvinnen i klagesaken, ønsker ikke å kommentere avgjørelsen i dag.

Friday, December 6th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments