(Dagbladet): – I jula møter de voksnes tradisjoner barnetradisjonene. Mange av oss har nok tradisjoner knyttet til alkohol i jula. Jeg tror de fleste har gode intensjoner, men alle klarer ikke alltid å følge dem.
Det sier Kari Randen, daglig leder i alkohotvettorganisasjonen Av-og-til.
På fredag la de ut en video av ti år gamle Malin på Facebook-siden sin.
- Kjenner seg igjen
Malin teller på fingrene sine. Hun teller hvor mange glass alkohol pappa drikker på julaften.
«Hvor mange glass tåler ditt barn?», spør organisasjonen. Malin teller til ni. Ni glass som hun åpenbart ikke tåler.
Siden fredag er videoen delt av over 18 000 personer.
- Jeg tror det er fordi folk kjenner seg igjen i situasjonen. At det er en problemstilling som mange har vært borti, eller som mange engasjerer seg i, sier Randen til Dagbladet.
En sann historie
En av grunnene til at folk muligens kjenner seg igjen i det som blir presentert, kan være at det er en faktisk fortelling. Malin, som jenta kalles i filmen, er i dag 30 år gammel.
- Det er en sann historie. Da hun kom til oss og fortalte, tenkte jeg at «dette, dette er det mange som kommer til å kjenne seg igjen i». Hun er nå 30 år. Faren er ikke på noen måte en person vi vil definere som alkoholiker, men denne kvinnen teller fortsatt i skjul hvor mange enheter faren drikker i jula.
Ifølge Av-og-til, viser anslaget at minst 90 000 barn har en forelder som har misbrukt alkohol det siste året.
- Det er store mørketall her. Desember er en måned hvor alkoholkonsumet er veldig høyt, dermed kan dette gå utover barn som ikke vanligvis har en mamma eller pappa som drikker så mye. I jula skal man liksom kose seg så mye ekstra at man kan ende opp med å drikke på en måte som kan oppleves ubehagelig for barna. Dette er en helt annen gruppe enn dem som vi vet at vanligvis har trøbbel med alkohol.
- Vil det si at det også oppstår situasjoner hvor foreldrene tenker at konsumet er greit, og ikke merker at barna synes det er ubehagelig?
- Jeg det tror jeg. Selv om foreldrene synes det virker greit selv, kan barna oppfatte det som vanskelig. Det er lett å oppfatte ting ut fra vår egen opplevelse. Vi voksne kan oppleve det som hyggelig, men det stemmer ikke alltid overens med følelsen den som er liten har. For er barn ser promiller annerledes ut enn for voksne. Det oppleves også annerledes.
- Følg med og ta hensyn
Kari Randen understreker at Av-og-til jobber med barn som opplever dette hele året.
- Vi voksne må ta det på alvor hele tiden, men det er spesielt viktig i jula. Både fordi vi har så mange tradisjoner og ofte drikker mer alkohol enn vi vanligvis gjør, men også fordi jula er så viktig for barn.
De viktigste rådene til mammaer og pappaer lyder som følger:
- Følg med og ha oversikt over hvor mange glass du tåler
- Ta hensyn til de små
- Dersom du skal drikke alkohol, gjør det på en måte som er grei for barna
- En løsning kan selvsagt være å vente til barna har lagt seg. Det er viktig å huske på at barn kan bli utrygge når voksne oppfører seg annerledes. Der merker ofte den endringen fortere enn hva vi voksne er klar over. Det er jo sånn at alle er forskjellige, alle reagerer forskjellig på alkohol. I noen tilfeller bør man ikke drikke i det hele tatt, andre ganger kan det være greit å moderere seg, sier Randen.
Når det gjelder videoen, forteller hun at de har fått masse tilbakemeldinger.
- Mange sier at de kjenner seg igjen og at det er en vond, men riktig beskrivelse av hvordan de hadde det da de var små. Jeg tenker at det er et kvalitetstegn for oss. Vi har klart å formidle et bilde som dessverre stemmer overens med virkeligheten til mange barn. Flere av dem som har vokst opp i hjem hvor det drikkes mye, preges fortsatt av det, selv om de har blitt voksne. Det tenker jeg at er ganske vondt og ganske trist.