(Dagbladet): Etter at Høyre, Frp, KrF og Venstre lørdag kveld ble enige om en budsjettavtale, forløper finansdebatten mandag etter normal prosedyre.
- Budsjettavtalen gjør at vi kan gjennomføre finansdebatten på vanlig måte. Jeg er glad for at vi unngikk krise. Det er alltid best for landet at det er stødige rammer rundt behandlingen av statsbudsjettet, og at det er et avklart flertall for det, sier stortingspresident Olemic Thommessen til Dagbladet.
- Brutte frister
Onsdag tok Ap-leder Jonas Gahr Støre opp den krevende situasjonen med budsjettforhandlinger på overtid. Han viste til at forhandlingene om budsjettet har pågått i to måneder uten resultat.
- For to måneder siden ble det formulert et ultimatum. Forhandlingene har ikke gitt resultater, frister er satt og frister brutt. Nå ser vi et samarbeid rundt budsjettet som er i oppløsning. Stortinget kan ikke gå inn i helgen uten å vite om det er et avklart flertall for budsjettet eller ikke, sa Støre da.
Stortingspresident Olemic Thommessen lovet å legge til rette for en forsvarlig budsjettbehandling. Det ble imidlertid ikke noen avklaring før helga, men lørdag klokka 1900, direkte på NRK Dagsrevyen, la Erna Solberg, Siv Jensen, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande fram en budsjettavtale.
Ikke ideelt
Stortingspresidenten mener det likevel er nok tid til en forsvarlig forberedelse til finansdebatten og behandlingen av statsbudsjettet også for opposisjonen.
- Det er ikke min jobb å være dommer over partienes strev for å finne fram til et forlik. Budsjettprosessen ble satt ekstra på spissen i år. Det stresser alle parter, og er ikke noen ideell situasjon.
Men det som kommer på bordet nå, er ikke så komplisert. Det flyttes på rundt sju milliarder kroner på et begrenset antall budsjettposter. Jeg har forståelse for at man ville hatt mer tid, men det er jo også en vanlig debatt mellom opposisjon og posisjon, sier Thommessen.
- Hvorfor ble budsjettforhandlingene i år så kompliserte og langtrukne?
- Det har vel samarbeidspartiene selv gitt svar på. Men det handler nok om politisk avstand, først og fremst mellom Frp og Venstre, sier Thommessen.
Lang og tøff debatt
Han sier det har vært full kontroll med Stortingets frister for budsjettbehandling.
- Stortinget må ta høyde for enhver eventualitet, men det har aldri vært noen problemstilling å flytte finansdebatten. Det har jeg vært knallhard på. Finansdebatten skal gå den 5. desember og det visste alle, sier stortingspresidenten.
Når det nå foreligger en budsjettavtale med et flertall bak, vil finansdebatten gå som normalt: Først vil finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) få ordet, deretter går turen til finanspolitikerne fra de andre partiene. I løpet av formiddagen får de parlamentariske lederne og finansminister Siv Jensen taletid. Statsminister Erna Solberg holder sitt innlegg i finansdebatten mandag ettermiddag.
Etter en krevende budsjettforhandling, der det er blitt stilt spørsmål ved det borgerlige samarbeidet og Erna Solbergs lederskap før inngangen til valgåret, ventes tøffe replikkvekslinger.
Budsjett ved midnatt
Presidentskapet har beregnet god tid og anslår at budsjettet først blir vedtatt etter 14-15 timers debatt. I så fall kommer voteringen først ved midnattstider.
Som vanlig vil budsjettalternativene fra de minste partiene bli votert over først. Forslagene faller i tur og orden. Til slutt blir det votert over forslaget fra regjeringspartiene, KrF og Venstre. Det kan altså bli tirsdag før budsjettet før 2017 blir vedtatt.