Tenk hvor lutfattig denne svevestøvhovedstaden hadde vært uten Oslo Konserthus? I dette huset bor det G-nøkler, dur og mye moll, ekko fra strykere & pauker, og ser du nøye etter når lysene dempes, vil du kanskje skimte noen av de store dirigentenes skygger på vegger og i tak, mens de maner fram de innerste perler fra Bach, Mozart og Hayden ved hjelp av Oslo-Filharmonien.
Her i dette huset gjemmer seg det også klassiske riff, silkestemmer, øl og medisiner backstage og bunker av kulturhistorie. Neste år er nemlig Oslo Konserthus 40 år, men lørdag deles Nobelprisen i litteratur til sang – og dansemannen fra Duluth, Minnesota, Bob Dylan.
Nei, utdelingen skjer ikke i konserthuset, men i Stockholm. Om Dylan kommer dit er ikke sikkert, men han gjestet hovedstadens konserthus tre kvelder på rad i 2015 der han visstnok ikke snakket med så mange. Men, etter at jobbene var unnagjort, foran en fornøyd Dylan-menighet – denne flokken individer du ikke bøller med fordi da blir de sett på som Lucifer – tok han seg tid til å signere konserthusets gjestebok med de setningene du ser vi har brukt som illustrasjon.
I det hele tatt er konserthusets gjestebok verdt å bla innom. Her har de aller fleste artister og gjester siden 1978 lagt igjen vennlige hilsener og ord. Ikke alt er skannet inn, men det er flust med lettlest musikkhistorie å finne på hjemmesiden https://www.oslokonserthus.no/historiske-øyeblikk/
Blant annet Tom Waits og hans kråketær, oktober 1985: «To Oslo Concerthall». Oscar Peterson Trio i 78. Neil Young i 2003: «Beautiful theather. Great Audience». Patti Smith august i år «Thank you for a Memorable night on my son Jackson’s birthday. People have the power». Alice Babs med ordene «Keep swinging». Lars Winnerbäck november i år «Tusen tack! Fin Oslopublik. Fin sal».
Vi kan også nevne artister som Procol Harum, Kris Kristoffersen, Emmylou Harris, Fleetwood Mac, Åge Aleksandersen, Leif Ove Andsnes, Cliff og Jan Garbarek. Tenk om husets mange flygel hadde tatt det litt piano og snakket ut med oss om det ville backstagelivet?
Den første signaturen stammer fra Sonja og Harald 1978, den består av navnetrekkene deres etter at de har deltatt på Nordisk Skogkongress. Rex skriver også «For en gjeng med treskaller» (nei da, vi tuller).
Konserthuset ble forresten tegnet av den svenske arkitekten Gösta Åbergh. Fasaden og bygget er dekket med lys grå «Tolgagranitt». Vi kan legge til at konserthusets store salen har plass til 1404 samt 200 i podieterrassen. I den vesle salen er det plass til godt over 200 mennesker. Nå jobbes det også med å få liv igjen i det gamle skjelettet, Club 7, der det en gang levde konger og dronning av frik, frihet & frivillighet.