NEW YORK (Dagbladet): Utenriksminister Børge Brende (H) har brukt de siste dagene i møter i Washington D.C. med senatorer, nåværende utenriksminister John Kerry og overgangsteamet til påtroppende president Donald Trump.
Fredag kom den norske utenriksministeren til New York. Her var det viktigste møtet med Jared Kushner (35), Trumps svigersønn. De møttes på hans kontor i én time.
- Det var en veldig god samtale. Det var et varmt og konstruktivt møte. Formålet var å plassere Norge på kartet for den nye administrasjonen, og Jared Kushner har et veldig nært forhold til Donald Trump. Han var sentral i valgkampen, sier Brende til Dagbladet der han står på fortauet bare to kvartaler unna Trump Tower.
Telefonen ringte
Og nettopp hvor nært forholdet mellom Trump og Kushner er, ble tydelig under møtet. Da ringte nemlig den nyvalgte presidenten, og Kushner måtte bruke noen minutter på å diskutere et spørsmål med ham.
- Jeg hørte på samtalen de hadde under møtet, at han jobber veldig nært med sin svigerfar, forteller Brende.
Svigersønnen Kushner, har ingen politisk erfaring, men har som Trump arvet sitt eget forretningsimperium fra faren da han var i 20-åra.
Nøyaktig hvilken rolle han får er foreløpig høyst usikkert, men forrige uke sa Trump til New York Times at han vurderer å utnevne Kushner til spesialutsending til Midøsten for å forhandle fred mellom Israel og Palestina.
- Vet du noe om hva slags rolle Kushner vil få framover?
- Det er ting jeg ikke kan gå inn på, men jeg tror han vil være veldig sentral framover, sier Brende.
- Full Nato-støtte
Han forklarer hvordan de rakk å diskutere både situasjonen i Syria og Midtøsten, Nato, internasjonal handel og forholdet til Russland.
- Det viktige for meg var å få etterlatt noen viktige saker for Norge. Det ene er at USA er vår nærmeste allierte. Både det veldig viktige samarbeidet vi har gjennom Nato og på handelsområdet, og det samarbeidet vi har med Norge som leder for giverlandsgruppa til Palestina, sier Brende.
Han understreket også at Norge i forholdet til Russland var opptatt av at Russland måtte respektere andre lands grenser og etterleve folkeretten.
- Du har selv tidligere vært kritisk til hvordan Trump har uttalt seg om blant annet Nato. Har han endret posisjon Trump?
- Jeg føler full backing når det gjelder Nato. Han sier at USA har helt klare planer om å øke forsvarsutgiftene sine framover, og at Nato er viktig. Det jeg sa i august var at jeg var skeptisk til at det settes spørsmålstegn ved artikkel fem og ved handel. Både her i dag og i Senatet og overgangsteamet i går føler jeg at de har satt det transatlantiske samarbeidet høyt på dagsorden. Men de forventer også at vi stiller opp og tar større ansvar for egen sikkerhet. Det er jeg helt enig i, sier Brende.
- Mange er redde og bekymret for hva som kommer med Trump som president. Må han nå forholde seg til virkeligheten på en annen måte enn han måtte i valgkampen?
- Jeg skal være veldig forsiktig med å gå inn i dette på de premissene som ligger i det spørsmålet. Det avgjørende for meg nå var å sørge for at vi har tilgang til denne administrasjonen som over tid skal bli like god som tilgangen vi over tid hadde til den forrige administrasjonen. Det er jobben min som norsk utenriksminister.
Angrer ikke
Angrer du på noe av kritikken du kom med mot Trump?
- Absolutt ikke. Det jeg sa om artikkel fem og frihandel står jeg hundre prosent ved. Jeg tror også vi tenker mye mer likt enn mange hadde trodd. Og så har enkelte medier framstilt det som at jeg hadde tatt stilling til duellen mellom Clinton og Trump. Jeg har alltid sagt at jeg ikke går inn og tar stilling til dette. Det er riktig nok andre i Norge som har sagt at de foretrakk en presidentkandidat foran en annen. Der har jeg vært svært påpasselig. Men dette kom ikke engang opp i denne samtalen, sier Brende.
Invitert tilbake
På handelsområdet påpeker Brende blant annet at også Trump er interessert i handelsavtaler, men ikke de store regionale handelsavtalene som allerede er framforhandlet.
Nå ser utenriksministeren fram til å videreutvikle forholdet til Trump-administrasjonen.
- Jeg ble invitert tilbake så jeg mener vi har lagt grunnlaget for et godt samarbeid, sier Brende.
Flere land har hatt problemer med å komme i kontakt med Trump-administrasjonen, men Brende klarte altså å komme innenfor dørene hos en av de aller nærmeste rådgiverne til den nye presidenten.
- Norge får igjen for at vi har bygd et bra nettverk i Kongressen. Senator Tom Cotton, som jeg møtte i går og kjenner ganske godt, hadde til og med sendt en sms til Kushner på forhånd og sagt at det blir et flott og viktig møte du skal ha med den norske utenriksministeren, sier Brende.
Kushner benyttet også anledningen til å skryte voldsomt.
- Han sa: Det er null problemer med Norge, bare mange muligheter. Han skrøt mye av Norge. Han har også vært på besøk i Norge selv sammen med familien, og synes vi er et veldig bra land.