(Dagbladet): 80 folkevalgte i det britiske parlamentet sendte mandag denne uka et klagebrev til Donald Tusk, president for Det europeiske råd i EU.
I brevet kritiserte parlamentarikerne EU for å ikke ønske å forhandle med Storbritannia før britene formelt sett varsler sin utmelding.
Det får EU og EUs hovedforhandler Michel Barnier til å framstå «bekymringsfullt likegyldig til å sikre rettighetene til våre og deres borgere», mener de folkevalgte.
Det skaper igjen brexit-frykt hos briter og EU-borgere som ikke bor i sine respektive land, heter det videre i brevet, ifølge Sky News.
Virkelighetsfjern bekymring, mener EU
Nå har britene fått svar av Tusk. Og det er nådeløst i både form og innhold.
«Jeg leste brevet deres med stor interesse. Deres bekymring for EU-borgeres status i Storbritannia og statusen til britiske borgere som bor og jobber i Europa, lover godt for framtidige forhandlinger…», skriver Tusk, og legger syrlig til:
«… særlig siden vi antok at resultatet av brexit-avstemning var deres avvisning av borgeres frie bevegelse og alle rettighetene det innebærer i henhold til europeiske avtaler».
Men det er særlig i Tusks omtale av parlamentarikernes bekymring over brexit-usikkerheten, som er spesielt hardtslående. Det tolker nyhetsmagasinet Quartz som et brutalt møte med virkeligheten for britene.
«Det er et veldig interessant argument», skriver Tusk om brexit-usikkerheten.
Han legger til:
«Det eneste problemet er at det ikke har rot i virkeligheten. Er dere ikke enige i at kilden til uro og usikkerhet heller stammer fra brexit-avgjørelsen?»
Seinere i brevet mer enn antyder Tusk at britene har seg selv å takke for brexit-usikkerheten, siden de stemte for å forlate EU.
May svarte
Under det britiske underhusets versjon av spørretimen i går, fikk britenes Statsminister Theresa May spørsmålet om innholdet i brevet fra Tusk.
Hun svarte at hun mente det var riktig av de folkevalgte i underhuset å sende et brev til Tusk og uttrykke sin bekymring sett i lys av Tusks svar, ifølge BBC.
Videre fortalte May at hun også mener det er rett og rimelig å garantere hverandres borgere en rekke rettigheter selv før de formelle forhandlingene mellom EU og Storbritannia begynner.
Tidligere ministere signerte brevet
Det var politikerne Michal Tomlinson og Steve Baker, begge medlem av De konservative, det regjerende partiet i Storbritannia, som tok initiativ til å skrive klagebrevet til EU.
Blant de 80 folkevalgte som signerte, de fleste også partifeller av Tomlinson og Baker, var de noe mer prominente politikerne Michael Gove og Iain Duncan Smith.
Før brexit-avstemningen var begge ministere i den avgåtte statsministeren David Camerons regjering, henholdsvis justisminster og arbeids- og sosialminister. Smith var i tillegg leder for De konservative i to år fra 2001 til 2003, men ble seinere felt av sine egne partifeller.