(Dagbladet): Tilbake til start. Det er fasit etter at det tidligere i dag ble kjent at italienske påtalemyndigheter har trukket tilbake sin begjæring om å få utlevert mulla Krekar.
Det skal norske myndigheter ha blitt varslet om sist fredag.
Nå er Krekar, hvis egentlig navn er Najmuddin Faraj Ahmad, igjen en fri mann etter Riksadvokaten beordret ham løslatt tidligere i dag.
I realiteten kunne Krekar ha blitt løslatt mye tidligere. Det viser seg nemlig at juridiske myndigheter i Italia opphevet sin utleveringsbegjæring allerede 3. mars i år.
Nå langer hans forsvarer, advokat Brynjar Meling, ut mot både justisminister Anders Anundsen (Frp) og opposisjonen på Stortinget. Meling mener nemlig at hvis opposisjonen hadde gjort jobben sin, hadde Anundsen mistet sin.
- Hadde Krekar-saken vært gjenstand for en alminnelige demokratiske prinsipper, og opposisjonen hadde turt å stille spørsmål om justisministeren og hans statssekretærers rolle, så hadde Anundsen neppe blitt sittende, sier Brynjar Meling til Dagbladet.
Slår tilbake
Nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik er ikke enig i Melings kritikk av opposisjonens jobb.
- Anklagen faller på sin egen urimelighet. Opposisjonen på Stortinget går ikke inn i behandlingen av enkeltsaker, sier Tajik til Dagbladet.
Justisminister Anders Anundsen kaller påstanden fra Meling for «ubegrunnet».
- Slike ubegrunnede påstander fra Meling er vi blitt ganske vant med. Det blir ikke mer hold i dem av den grunn, sier justisministeren til Dagbladet.
Overfor NTB forteller Anundsen at han er forbauset over italienske myndigheters behandling av Krekar-saken.
- Det vi fikk beskjed om 3. mars var at italienske myndigheter trakk begjæringen om pågripelse og fengsling, samtidig som utleveringsbegjæringen besto, sier Anundsen.
Pågrepet 12. november
Krekar ble pågrepet i en koordinert aksjon 12. november i fjor. Krekar var en av ti personer som ble pågrepet i flere land i Europa på bakgrunn av italiensk politis begjæring om pågripelse.
Italienske påtalemyndigheter har hevdet at Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax, og krevde ham i utgangspunktet utlevert for å kunne straffeforfølge ham. Terrorsaken i Italia skulle etter planen opp for retten i mars neste år.
Italias utleveringsbegjæring ble behandlet i to rettsinstanser i Norge, og ble også anket til Høyesterett. De valgte å ikke behandle saken.