(Finansavisen): – Dypvannssegmentet er ikke dødt, men selv om det delvis kan begynne å fungere igjen med en oljepris på 60 dollar, tror vi mye mer kapital vil flyte inn i landbasert boring, sa Eirik R. Mathisen, analytiker i DNB Markets i august.
Mørke utsikter
Sammen med analytikerkollega Martin Huseby Karlsen spådde de, ifølge Finansavisen, mørke utsikter for oljeservice. Så langt har de truffet blink på prognosene.
Den siste amerikanske riggtellingen til Baker Hughes viser at det er 45 prosent flere rigger i drift nå enn i vår, og det ligger an til 30-40 prosent vekst i onshore-investeringer i 2017, ifølge DNB Markets. Interessen for landbasert utvinning er ikke positivt for oljen i havet.
Ytterligere nedsiderisiko
- Vi tror vårt ugunstige kapitalfordelingscase begynner å vise seg. Vi ser ytterligere nedsiderisiko til fallet vi spådde tidligere på 5 til 12 prosent i 2017, som følge av at mer penger vris mot onshore-olje, sier Martin Huseby Karlsen til Finansavisen.
DNB Markets mener offshore, og særlig dypvannsboring, mister kapital til områder med lavere kapitalintensitet, mindre kompleksitet og kortere avkastningssykluser. Finansavisen kan fortelle at oljeserviceteamet til DNB Markets tror vondt vil bli verre for selskaper med offshoreeksponering.
- Det som har vist seg når oljeselskapene har lagt frem rapportene for tredje kvartal, er at de er mye klarere på at de vil satse på landbasert boring. Dermed blir US onshore svingfaktoren, sier analytiker Martin Huseby Karlsen til Finansavisen.
Nå regner de også med et ytterligere nedsidepotensial for offshoreinvesteringene, og at de kan falle mer enn 12 prosent.
Andre økonominyheter:
«Ukjent» nordmann god for 20 milliarder kroner
Gjøvik-mann har bygget én milliard på Gran Canaria