(Dagbladet): Siden Donald Trump vant det amerikanske presidentvalget, har det vært full forvirring rundt møtet med den japanske statsministeren og hvem som skal få hvilke roller i administrasjonen. I tillegg spekuleres det på om Trumps svigersønn hadde en finger med i spillet da en rådgiver i Trump-staben fikk sparken.
I natt var det klart for Trumps møte med Japans statsminister, Shinzo Abe, i New York. Men japanske myndigheter sa at det, dagen før møtet, ikke var sikkert hvor og når de skulle møtes, hvem som var invitert, eller hvem i Trump-leiren de skulle ringe for å få svar. Noe som er veldig uvanlig for et slikt toppmøte i USA, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Forvirring
Tidligere har utenriksdepartementet brukt å planlegge slike møter og fastsatt logistikk- og protokolldetaljer lang tid i forveien. Men i går sa amerikanske og japanske myndigheter at departementet ikke var involvert i planleggingen.
- Så vidt jeg vet, har Trump verken kontaktet oss for å diskutere overgangen til Det hvite hus eller møter med toppledere i utlandet, sier talsmann for departementet, John Kirby, til Reuters.
På tirsdag anklaget New York Times presidenten for ikke å ha vært tilgjengelig for toppledere i utlandet i etterkant av valgseieren. Trump tok til Twitter for å motsi avisa.
- Jeg har hatt telefonsamtaler med mange toppledere i utlandet, i motsetning til hva New York Times feilaktig forteller, twitret han.
Svigersønn med makt
I forrige uke ble guvernør i New Jersey, Chris Christie, sparket fra Trump-teamet og erstattet med kommende visepresident Mike Pence. Noe Trumps svigersønn, Jared Kushner, trolig står bak, ifølge The Guardian.
I løpet av kampanjen fungerte Kushner som Trumps valgkampleder. Svigersønnen ga ham strategiråd, hjalp til med talene og og ledet kampanjen i digitale medier. The Guardian hevder at det ikke var tilfeldig at Christie ble sparket bare åtte dager etter valget, ettersom han tidligere har domfelt Kushners far for økonomilovbrudd i sin tidligere stilling som politiadvokat.
I tillegg skal Trump ha søkt om sikkerhetsklarering for svigersønnen, slik at han kan ta del i topphemmelige oppdrag for presidenten. Dette skyldes at USA har en lov som skal forhindre at presidenten setter kjennskap foran kunnskap i forbindelse med ansettelser. Derfor vil trolig Kushner ikke kunne bli gitt en nøkkelposisjon, men kan derimot ta en jobb som rådgiver i Det hvite hus om han ikke tar lønn for det.
Forbyr lobbyvirksomhet
Siden Trump-leiren trappet opp arbeidet med overgangen til Det hvite hus, har det vært flere spekulasjoner om hvem som skal fylle nøkkelrollene i administrasjonen.
Onsdag kveld ga teamet rundt Trump beskjed om at de ville ha på plass en gruppe som skal jobbe med å finne ut hvem som får hvilke roller, og at de som skal jobbe med teamet må skrive under på en kontrakt som forhindrer dem i å drive lobbyvirksomhet i fem år etter at de går av.