Japan fikset synkehullet på to dager

(Dagbladet): Forrige uke, i morgentimene, slukte et synkehull ved inngangen til et veikryss i Fukuoka, sør i Japan. Det førte til fullt kaos, med gasslekasjer

Tirsdag er dette synkehullet reparert, og veien åpnet igjen, i første omgang for gående og syklende, ifølge The Guardian.

Lokale medier skriver at det bare tok to dager å fylle hullet, reparere rørene og strømledningene, og asfaltere veien. På grunn av helsehensyn og sikkerhetshensyn tok det i midlertid ytterligere fem dager å få åpnet veien.

Borgemesteren i Fukuoak, Soichiro Takashima, sier ifølge The Guardian at bakken nå skal være 30 ganger sterkere enn før. De skal også få eksperter til å undersøke årsaken til synkehullet. Hittil er hypotesen at det skyldes arbeider på en undergrunnslinje.

Synkehullet startet som to mindre synkehull, men vokste i størrelse, helt til de utgjorde et gigantisk synkehull som tok med seg hele den 30 meter brede veistrekningen i avgrunnen.

Ifølge BBC ble ingen skadet da synkehullet oppsto.

Synkehull finnes i områder med berggrunn av kalk, dolomitt, eller gips, ifølge Norges geologiske undersøkelse. Når grunnvannet i bakken løser opp kalksteinen, skapes det store hulrom. Prosessen hører til det som geologer kaller «karst», altså kjemisk forvitring og oppløsing i kalksteinsberggrunn.

Det er kun i områder der grunnen består av kalk/gips at synkehull kan dannes. I Norge er disse områder små og godt kjente, og finnes stort sett i Nordland fylke, ifølge samme kilde.

Tuesday, November 15th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments