(Dagbladet): I sitt alternativ til statsbudsjett, som presenteres lørdag, går SV inn for en nasjonal boligplan – etter svensk modell fra 60-tallet.
SV-leder Audun Lysbakken forteller Dagbladet at den norske drømmen om egen bolig er i ferd med å bli et helnorsk mareritt for mange. Han etterlyser derfor helhetlig offentlig styring av boligmarkedet for å unngå at prisene vokser seg så høye at folk flest ikke lenger har råd til å eie.
- Boligmarkedet koker. Det er uhemmet prisvekst. Vanlige folk med vanlige inntekter risikerer nå å bli stengt ute fra markedet. Den norske drømmen om egen bolig holder på å gå tapt. Det er utrolig alvorlig. Og fra Storting og regjering hører vi ikke et pip, sier han.
Nasjonal boligplan
I denne boligplanen ligger blant annet 100 millioner til etablering av nye boliger, 57 millioner til nye studentboliger, 30 millioner til by- og områdeutvikling og 34 millioner for utvikling av kommunenes boligsosiale arbeid. Partiet foreslår også å utvide Husbankes lånerammer.
Lysbakken vil samtidig at norske kommuner skal få klarhet i hvilket behov for nye boliger som finnes, og spille dette videre til staten. I tillegg må det bli bedre regional koordinering og planlegging i boligbyggingen.
Planen kan minne om det svenske «millionprogrammet» – en ekspansiv boligpolitikk innført i Sverige i 1964 for å dekke det enorme behovet for boliger som hersket. På ti år bygget svenskene like over én million leiligheter, og fikk slik gitt mannen i gata mulighet til å eie sin egen bolig.
Markedskreftene
En slik helhetlig satsing er akkurat det som behøves på det norske boligmarkedet ifølge SV, selv om det altså er 52 år siden svenskene innført sitt storstilte program.
- Vi trenger en ambisiøs politikk som får boligmarkedet til å virke for vanlige folk. Derfor vil SV gå inn for at staten utvikler en nasjonal boligplan. I stedet for å tenke boligpolitikk stykkevis og delt og overlate alt til markedet, vil vi at vi tenker helhetlig. Vi vil lage et rammeverk for norsk boligbygging, fortsetter Lysbakken.
Boligmarkedet har vært brennhett i Norge i mange år, med hovedstaden som fakkelens varmeste punkt. I Oslo har en gjennomsnittlig bolig steget med nesten 15 prosent i verdi i løpet av de siste 12 månedene, og også oktober hadde en prisstigning over forventningene.
- Markedet fungerer ikke for vanlige folk
Administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren fortalte i sommer at hun fryktet boliger i Oslo skal bli 40 prosent dyrere i løpet av fire år. Om hun får rett, er svært mange priset ut av boliggaloppen for godt dersom renta skulle gå opp.
Lysbakken mener det SV kommer med i dag er en motgift til scenariet Meier frykter. Dersom staten går inn og bygger boliger – mange boliger, vel og merke – kan prisveksten dempes, hevder han.
- I dag er det ingen planlegging i Norge for hvordan vi skal dekke boligbehovet til befolkningen. Hverken hva som bør bygges, hvor mye og hvor. Når vi har store oppgaver som må løses, der markedet ikke fungerer for vanlige folk, så er det naturlig at staten tar en aktiv rolle som planlegger og tilrettelegger.
Millionflopp
Det svenske «Millionprogrammet» er en omstridt – og tidvis mislykket boligaffære i Sverige. Dagbladet har tidligere besøkt Rinkeby utenfor Stockholm, en bydel som var en del av det svenske boligsatsingen. I takt med arbeidsinnvandring og urbanisering har Rinkeby og andre bydeler blitt preget av kriminalitet og svak integrering. SV understreker overfor Dagbladet at man ikke ønsker en kopi av måten «Millionprogrammet» ble satt ut i livet, men simpelthen en kopi av den dristige satsingen svenskene tok seg råd til i 1964.
- Når vi har nasjonale utfordringer med transport svarer vi med en nasjonal transportplan. Når vi har nasjonale problemer med boligmarkedet, kan vi svare med en nasjonal boligplan, avslutter Lysbakken.
Detaljene i hans nasjonale boligplan presenteres sammen med resten av SVs alternative statsbudsjett lørdag.