Krysser fingre for Hillary

NEW YORK (Dagbladet):

Det er ingen hemmelighet at norske politikere har et godt forhold til den ene presidentkandidaten. Hillary Clinton er soleklar favoritt på Stortinget med noen få unntak på hver fløy. Enkelte Frp-ere støtter Donald Trump, mens flere på den norske venstresida synes den liberale hauken Hillary er like ille som ham, om ikke verre.

Politisk og kynisk sett med norske øyne, håper både Erna, Jonas og Siv at Hillary vinner i dag. Det er flere grunner til det. Den enkleste forklaringen er at norske politikere og diplomater kjenner Hillary og folkene hennes godt gjennom mange år. Nei, det skyldes ikke det betydelige norske bidraget til Clinton-stiftelsens arbeid, selv om vi i Dagbladet lenge har vært kritisk til den forbindelsen fordi det nettopp smaker av samrøre.

Norge har hatt god kontakt med Hillary siden Bill var president, og hun har vært aktiv i saker som norske regjeringer har vært engasjert i internasjonalt, som klima, utdanning, helse og likestilling. Hun har flere ganger besøkt Norge og nordområdene og kjenner norske toppolitikere.

Hillary Clinton er den første til å understreke at USA ikke kan sammenliknes med Skandinavia, men mange av hennes politiske idealer er hentet fra den nordiske modellen. Hun virker mer europeisk orientert enn Obama, og det er heller ingen ulempe for Norge og alliansen med USA.

Donald Trump derimot er det knapt noen som kjenner, selv om enkelte av folkene rundt ham har vært sentrale i Washington i flere år. Den norske ambassaden og utenriksdepartementet har i det siste arbeidet for å opprette kontakter til mannen som i natt fortsatt har en sjanse til å bli valgt til USAs 45. president.

Uavhengig av utfallet vil Trump-folk være viktige kontakter i Washington fremover. Norge besitter blant annet en etterspurt kompetanse når det gjelder Russland, men det kan jo hende at Trump vet best selv på dette området som de fleste andre.

Et av de store usikkerhetsmomentene når det gjelder Trump, er hans forhold til NATO. Han sådde tidlig tvil om USAs støtte til utsatte russiske naboer som ikke betalte kontingenten. Amerikansk irritasjon over manglende økonomisk og militært bidrag fra allierte, er velkjent, men Trump har nærmest gjort NATO til en forretning han vurderer å avslutte fordi den ikke lønner seg økonomisk.

I Europa er det likevel en merkbar optimisme i enkelte leire ved tanken på en nasjonalistisk amerikansk president som ikke har ambisjoner som verdenspoliti. Det skyldes nok en misforståelse. Selv om Trump ynder å kritisere Hillary Clinton for å ha involvert USA i for mange kriger og konflikter (og glemmer at de ble startet under Bush-doktrinen), tar han selv lett på bruk av atomvåpen og bombing. Hvorfor ha atomvåpen, hvis man ikke skal bruke dem, har han sagt. IS? Bomb Syria, bomb Irak. Russerne vet hva de gjør.

Hans personlighet tyder heller ikke på at han er kandidat til Nobels fredspris med det første. Snarere er det grunn til å frykte at Putin og andre vil teste ham så snart anledningen byr seg.

Lesere har i løpet av de siste ukene spurt hvorfor vi er så opptatt av det amerikanske presidentvalget, rent bortsett fra underholdningen en hemningsløs kandidat som Trump bidrar med. Gjør det egentlig noen forskjell hvem som sitter på toppen? For oss?

Det gjør det av flere grunner jeg allerede har nevnt, men også økonomisk kan det få konsekvenser både på kort og lang sikt. Tanken på en president Trump skaper allerede uro i finansmarkedet. Han ønsker seg nye tollbarrierer og vil si opp og reforhandle handelsavtaler.

USA er riktignok bundet av klimaavtalen fra Paris de neste tre åra som en sikkerhetsforanstaltning mot Trumps fremmarsj, men klimaskeptikeren Trump vil gjøre alt for å motarbeide klimapålegg.

Hva et Trump-presidentskap har å si for verdensøkonomien er med andre ord usikkert, og er det noe finans- og næringsliv hater, så er det usikkerhet. Med Hillary Clinton er det business as usual, selv om hun også er kritisk til handelsavtaler som TPP.

En fersk internasjonal Gallup-måling viser at nordmenn slett ikke er alene om å mislike Trump. I store deler av verden er Hillary en klar favoritt, og i Norge er det bare 14 prosent som foretrekker Trump. Jeg tror jeg har hørt fra brorparten av dem de siste ukene.

Det er likevel et land som elsker Donald Trump over alt. Ja, du gjettet riktig, det er Russland. I Putins hjemland kjenner de mannen godt fra før.

Tuesday, November 8th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments