- Norske restauranter kommer for fullt. Dansker og svensker vil snart skjønne at de kan reise til Norge for å spise godt, sier Lena Ilkjaer, redaktør av The White Guide Nordic 2017 .
Bistroboom i Norge
Den tredje utgaven av Nordens egen restaurantguide lanseres klokka fem i ettermiddag.
- Bistrobølgen har nådd Norge. Det er en boom, særlig i mellomsjiktet, sier Ilkjaer.
Les også: Dansken, svensken og nordmannen som leder Oslos restaurantverden
Ilkjaer ser stor norsk kreativitet, fornyelse og vilje til å eksperimentere, og spør: Er det fordi Norge også har kjent på økonomiske nedgangstider?
- I Danmark skjedde det en fornyelse etter den økonomiske krisen. Restaurantene måtte strekke seg lenger, utnytte ressursene bedre, sier hun.
Guiden presenterer de 325 beste restaurantene i Norden, Svalbard og Færøyene. Også Baltikum er med i år.
Flere norske blant de beste?
PÃ¥ topp 30 lista for 2016 er bare to norske restauranter nevnt. Det er Maaemo og Statholdergaarden.
Spørsmålet nå er om flere norske er blant Nordens 30 beste i 2017-utgaven.
- Alt jeg kan si nå er at «Norge klatrer for fullt», sier Ilkjaer.
Bredere tilbud, høyere nivå
Hun mener matnivået er høyere og restauranttilbudet blitt mye bredere.
- Det har skjedd på kort tid. Når dere først har «vokst opp», kommer dere for fullt, sier hun.
Hun ser flere grunner til det som skjer.
- Dyktige kokker vender hjem etter opphold på topprestauranter i utlandet. Mange er utrolig flinke med råvarer og har unik nærhet til dem, for eksempel sjømat, sier hun.
Ilkjaer synes det er trist at topprestaurantene Fauna og Ylajali er nedlagt, men er glad for at 16 nye norske restauranter er kommet med i den nye guiden.
Mange av dem er så nye at du kanskje verken har besøkt dem eller hørt om dem ennå.
Les også: Her er kokkenes favorittrestauranter.
Sverige og Danmark ennå foran
Navnene på restaurantene i den nye guiden ble offentliggjort for noen uker siden. Spenningen knytter seg nå til hvilket nivå spiseguide-inspektørene har plassert restaurantene på.
I årets guide kommer Sverige og Danmark likt ut med like mange restauranter som scorer over 71 poeng, opplyser Ilkjaer .
Hvor høyt hver restaurant scorer, får vi vite i ettermiddag
Mange av de norske nykommerne ligger i Oslo. De er langt på vei de samme som Dagbladets anmeldere Robinson Fredag har gitt gode anmeldelser de siste månedene.
Her kan du lese hva våre anmeldere mener om Astral, Sentralen, Kamai, Bass, Kolonialen, Bokbacka og Happolati.
Andre nykommere i guiden er Kari Innerås BA53 , nyåpnede Publiko og veletablerte Brasserie France.
Ikke bare storby
Utenfor de største byene finner du nyheter som Umami i Harstad, der kokkene Sigrid Rafaelsen og Kim-Håvard Larsen, med fartstid fra Statholdergaarden og Feinschmecker, på kort tid har gjort seg bemerket.
De 4 roser har vært eneste Harstad-restaurant i guiden til nå.
Smak i Sandefjord er også ny, mens Slippen i Fredrikstad er med videre fra forrige utgave.
Bocuse d`Or vinner Ørjan Johannesen på Bekkjarvik Gjestgiver i Austevoll er fortsatt med. Det samme er Engø gård på Tjøme og Buøy Gård Salsbruket.
Reiseguide
- Skal du besøke et område, vil vi vise de gode spisestedene, også utenfor byene, sier Ilkjaer.
I The White Guides bedømningssystem teller maten mest, men poeng gis for mange kategorier.
- Vi vil at folk skal velge ut fra hva de legger vekt på, sier Ilkjaer, som mener det er naturlig å lese seg opp hos flere kilder før et restaurantbesøk .
- Mange leser tester før de kjøper TV eller mobil. Det er naturlig å gjøre det samme om man skal bruke 3-4000 kroner på en restaurant, sier hun.
Mer om Michelin-guiden og The White Guide finner du i faktaboksen nedenfor.
Stavanger gjør inntrykk
I likhet med Michelin-inspektør Rebecca Burr har testerne fra The White Guide spist godt i Stavanger. Ilkjaer snakker varmt om Egget, en bitteliten hjemmekoselig restaurant uten fast meny.
- Egget høres virkelig hyggelig ut. Dit vil jeg gjerne, sier ilkjaer, som reiste undt i Norge i fjor, men denne gang ikke har hatt ansvaret for de norske spisestedene.
Ilkjaer snakker også varmt om Sabi Omakase, flaggskipet til sushikjeden Sabi.
Restauranten med bare ni plasser og tre åpningsdager i uka har tatt restaurantanmelderne og publikum i Stavanger med storm siden åpningen i 2015. Stedet drives av gründeren Njål Gaute Solland i samarbeid med den filippinske sushimesteren Roger Asakil Joya.
- Sabi Omakase må være en av restaurantene i verden med størst nærhet til råvarene, sier Ilkjaer, som tror Norge vil hevde seg enda sterkere på sjømat framover.
Hun legger ikke skjul på at restauranten har gjort inntrykk på testerne, men vil ikke røpe hvor høyt den japanske stavangerrestauranten rangeres.
Tango bar & kjøkken og michelinrestauranten Re-Naa er også med i guiden, i likhet med de andre norske michelinrestaurantene Maaemo, Kontrast og Statholdergaarden.
Restaurant 1877 Bergens-nyhet
Nykomlingen i Bergen er Restaurant 1877, oppkalt etter åpningsåret for Kjøttbasaren ved Torget. 1877 er kjent for solid nivå på tradisjonsrik mat.
Guiden anbefaler som tidligere også Lysverket, Cornelius Sjømatrestaurant, Bare Vestland, Marg og bein og Colonialen.
- Dere har noen flotte restauranter i Norge, sier Lena Ilkjaer.
For tre år siden spurte hun en gruppe nordmenn hvor de helst ville spise hvis de skulle feire noe. Svaret hun fikk var København.
- Det var litt på spøk, men forteller noe. Siden har utviklingen gått raskt. Det samme svaret tror jeg ikke jeg ville fått i dag.
Les også: Slik blir nye Grand cafe