(Dagbladet): Bare i fjor brukte politietaten drøyt 390 millioner kroner på konsulenter.
Politiets IKT-løft forklarer det aller meste av økninga.
Faktisk gikk hele 350 millioner av de 390 politiet brukte i fjor, i lomma på IT-konsulenter.
Konsulentselskapet Sopra Steria er klart størst, og tjente i fjor 67,5 millioner kroner på norsk politi.
Videre inneholder lista navn til internasjonale selskaper som PWC, Accenture, Deloitte, EY og Computas.
Det Oslo-baserte konsulentselskapet UniBridge AS skiller seg ut fra de andre fordi det er så lite, med bare 14 ansatte.
- Vi har satset veldig hardt på spesialisert sikkerhetskompetanse som det ikke er så lett å bygge opp, og som må bygges opp over mange år. Derfor er vi sånn sett en nisjebedrift. Det er ikke mange konsulenthus i Europa som innehar samme ekspertkompetanse, og vi bidrar aktivt til å utforme de internasjonale standardene innen vårt fagfelt, sier daglig leder Frank Horntvedt til Dagbladet.
Selskapet spesialiserer seg blant annet på design og implementering av elektroniske ID-systemer, og fikk 27 millioner kroner utbetalt fra Politidirektoratet i året som gikk.
Det er over halvparten av omsetningen på 45 millioner i fjor.
Varierer
Hvor mye de krever i timen vil han ikke si noe om på grunn av konkurransehensyn.
Han vil heller ikke si noe om hva snittlønna blant hans ansatte er.
- UniBridges konsulenter har et lønnsnivå med fastlønn og bonus som er konkurransedyktig i forhold til våre konkurrenter, er alt han vil si.
Selskapet, som siden 2014 har hatt rammeavtale med politiet, ser imidlertid ut til å gå strykende.
Tall fra Proff Forvalt viser at selskapet bare i fjor klarte et overskudd før skatt på 11 millioner kroner.
Hyrer inn underleverandører
Horntvedt sier det varierer hvor mange personer som til enhver tid jobber for politiet – og opplyser at de også hyrer inn faste underleverandører til å jobbe for seg.
- Vi har flere frittstående underleverandører som har spesialkompetanse, blant annet en doktor i informasjonssikkerhet, forteller Horntvedt.
Selskapet leverer også krypteringsløsninger til både myndigheter og banker, og reklamerer på nettsidene sine med kunder som Nordea, Forsvaret, og Statens Vegvesen.
IKT-løft i gang
Politiets datasystemer har i mange år vært utdaterte – og det er bred enighet om at det trengs et IKT-løft.
Datasvikt hos politiet kan i verste fall bli et alvorlig sikkerhetsproblem – og skjedde senest denne uka, da straffesakssystemet BL gikk ned for telling.
IT-satsinga har ført til at ansatte byråkrater som jobber med IT har økt kraftig både i Politidirektoratet og i Politiets IKT-tjenester (PIT).
Parallelt har konsulentbruken fortsatt å øke, noe som får justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) til å kritisere justisminister Anders Anundsen (Frp) for å ha mistet kontrollen over pengebruken i Politidirektoratet.
Anundsen beskriver kritikken fra Tajik som «naiv» og skylder på at de rødgrønne etterlot seg et enormt IT-etterslep i politiet som det må brukes store summer for å rette opp i.