(Dagbladet): Nå ønsker forskerne å se nærmere på hvordan den vulkanske øya ble til. Forskerne gikk i land på øya Nishinoshima i forrige uke.
Øya var for bare to år siden bare et steinete frambrudd, da et vulkanutbrudd spydde lava og aske, som førte til at øya ble tolv ganger så stor, skriver Reuters.
Øya som ligger 1000 kilometer sør for Tokyo, er i dag formet som en kjegle omringet av vegetasjon.
Forskere, sendt av det japanske miljødepartementet, måtte svømme det siste stykket, etter å ha kjørt en liten båt ut til øya for å minimere graden av biologisk forurensning fra besøket, opplyser nyhetsbyrået.
Resultat av vulkanutbrudd
På øya samlet de stein, plante- og insektsprøver og observerte at det første dyret til å kolonisere øya var en stor sjøfugl.
I 2013 var det et vulkanutbrudd ved siden av Nishinoshima, som den gang var en 650 meter lang og 200 meter bred steinhaug. Lavaen fra vulkanutbruddet svelget steinhaugen, som vokste og ble en 2,7 kvadratkilometer stor øy. Øya er større enn Monaco i areal.
I tillegg til å se nærmere på det biologiske mangfoldet på øya, håper forskerne også å få samlet inn prøver av lava og aske, for å lære mer om øyas vekstprosess.
Ligger i risikoområde
Forskerne skal også ha plantet flere seismiske skjermer rundt på den ubebodde øya, skriver International Business Times.
Studier av vulkaner er for tiden høyt prioritert i Japan, som ligger på det såkalte «Ring of Fire», som er et 40 000 kilometer langt hesteskoformet belte av dyphavsgroper, vulkanbelter og plategrenser på randen av Stillehavsgrensa i Asia, Amerika og Oseania.
Over 75 prosent av verdens vulkaner ligger i ringen og omtrent 90 prosent av alle registrerte jordskjelv har skjedd i «Ildringen»