Bare i fjor brukte politiet omtrent 350 millioner på IKT-konsulenter, og 752 millioner til nytt datamateriell.
Likevel krasjer IT-systemer politiet bruker rett som det er. I går lå for eksempel straffesakssystemet BL nede for andre dag på rad – og situasjonen er kritisk.
Fredag morgen er systemet fortsatt ikke friskmeldt.
Leder Carl Marius Michelsen i NTL Politiet er kritisk til at slike ting fortsatt skjer.
- På kort sikt kan jeg ikke si at vi har merket noe særlig bedring, sier Michelsen om politiets IT-satsing.
Frynsete
Han er ikke imponert over tilstanden til IT-systemene, og mener politikerne burde prioritert IKT-løftet enda høyere enn de gjør i dag.
Hovedproblemet er ifølge Michelsen at utvikling av nye systemer, på kort sikt, går på bekostning av vedlikehold av dagens systemer.
- Vi er avhengig av utvikling, men når vi ikke klarer å holde våre egne systemer oppe og gå, må vi spørre om prioriteringen er riktig. Hovedproblemet er at etterslepet er blitt så stort at bevilgningene vi får ikke er nok. Det spørs om vi har kommet til et punkt hvor forfallet kommer raskere enn utskiftingen, sier han.
Det var en solid strek i regninga da flaggskipet i politiets data-reform, Merverdiprogrammet, ble vraket i fjor.
Istedet har politiets IKT-løft blitt delt opp i flere små prosjekter som skal rulles ut i årene framover.
- For lite sexy
Noen er allerede satt ut i live – men det er likevel lenge til målet er nådd.
Han beskylder justisminister Anders Anundsen (Frp) for å være for lite opptatt av IKT, ved at det bevilges for lite penger.
- Blant annet er det pålegg om å ansette så mange nye politifolk i året. Da kan du spørre deg hvor mange som skal sitte der med penn og papir. Det er kanskje ikke så sexy for en justisminister som går inn i en valgkamp å snakke om å bytte servere. Da er det bedre å sørge for 750 nye politifolk, sier Michelsen.
- Jeg synes så klart politikerne burde gjort begge deler, men skal man velge, er det kritisk å sørge for at grunnleggende datasystemer er oppe og går, sier han.
Vraket
Statsråd Anders Anundsen (Frp) sier det er umulig å si noe om når politiets IKT-løft kan være ferdig, ikke minst fordi ny teknologi utvikles hele tiden.
- Det viktigste nå er å få en infrastruktur som gjør at vi ikke er så sårbar, sier han.
- Når har man kommet dit at datasystemene ikke krasjer en gang i måneden?
- Fullt så ille er det ikke. Sårbarheten bygges gradvis ned, og blir mindre for hver dag som går. Å sette en konkret dato er umulig, sier han.
Han avviser at han ikke bryr seg om IKT-satsing, slik Michelsen i NTL Politiet hevder – og mener det er for enkelt å si at datatrøbbelet i politiet ville blitt løst med mer penger.
- Satser på begge deler
- Han har helt rett i at det over tid burde vært satsa mye mer ressurser på IKT, men det betyr ikke at man ved å pøse inn mer penger på kort tid kan løse det over natta, for det er tross alt en utviklingsjobb som skal gjøres. Problemet er at det er brukt for lite over tid, sier Anundsen, som klandrer de rødgrønne for det.
Han er ikke enig i at satsinga på politifolk går på bekostning av IKT-satsingen, og påpeker at det faktisk heller til en viss grad har vært motsatt.
- Vi vil satse på begge deler. Det er litt av grunnen til at vi i neste års statsbudsjett foreslår å gi 300 millioner kroner i friske midler uavkortet til politidistriktene, sier han.