(Dagbladet:) I en spørretime med den britiske statsministeren, Theresa May, gikk lederen av det britiske arbeiderpartiet, Jeremy Corbyn, hardt ut og beskyldte henne for å ikke ha noen plan for brexit-forhandlingene.
Ifølge den britiske avisa The Guardian sa Corbyn at hun fører velgerne, parlamentet, bedrifter og lederne av Skottland og Wales bak lyset ved å ikke være klar på hvordan hun vil ta Storbritannia ut av EU.
- Planen hennes er å ikke ha noen plan, sier Corbyn.
Avslørende lydklipp
Under EU-toppmøtet forrige torsdag sa May at hun tror overgangen til brexit vil gå fint, men i dag publiserte The Guardian et lydklipp fra mai, en måned før brexit-avtsemningen, hvor May hadde en helt annen mening.
I det private møtet med en av verdens største invisteringsbanker og meglerhus, Goldman Sachs, uttrykte May sin bekymring for at store investorer ville flykte fra Storbritannia om landet stemte for brexit.
- Jeg mener de økonomiske argumentene er tydelige. Å være en del av en 500 millioners handelsblokk er svært viktig for oss. Så jeg tror det vil gi klare fordeler både økonomisk og sikkerhetsmessig for oss å bli værende i EU, sa statsministeren den gang.
Ikke nok mot
May har hele tiden vært en motstander av brexit, men hun har ikke advart like kraftig mot konsekvensene hun mener det vil få til det britiske folk, som hun gjorde i det private møtet med Goldman Sachs, ifølge The Guardian.
Siden den gang har hun tatt over som statsminister etter David Cameron, og tilsynelatende også tilpasset sine meninger om effekten av brexit. Liberaldemokratenes leder, Tim Farron, er nå skuffet over statsministeren.
- Det er skuffende at Theresa May ikke hadde mot nok til å advare folket, på samme måte som hun gjorde i det private møte med investorene. Men det er enda mer skuffende at nå som hun har kommet til makten, så ignorerer hun sine egne advarsler, sier Farron til The Guardian.
Spent på forhandlingene
Førstelektor i britiske studier og didaktikk på Universitet i Agder, Jan Erik Mustad, blir ikke overrasket over de nye uttalelsene som ble lekket, og forteller at selv om hun var imot brexit i mai, så må hun bare respektere folkets valg som statsminister.
- Det er et problem at hun var på tapersiden i folkeavstemningen, og at hun derfor har et annet utgangspunkt i forhandlingen. Og det er jo også grunnen til at hun har omgitt seg med brexit-deltakere i kabinettet sitt, sier Mustad.
- Videre blir det spennende å følge med på hvordan hun velger å forhandle, og om det får store konsekvenser for Storbritannia eller ikke, legger han til.
I en kommentar er The Guardians innenriksredaktør, Alan Travis, kritisk til hvordan Theresa May har fremstått annerledes i det private møtet enn i offentlige taler.
- Det viser helt tydelig hvordan hun privat har en mye sterkere tilknyttning til å bli værende i EU, enn hva hun ga uttrykk for i offentlige taler før folkeavstemningen, skriver Travis.