Nyhetsbyrå: Operasjonen for å frigjøre IS-kontrollerte Mosul er i gang

(Dagbladet): Det har de siste timene kommet motstridende meldinger rundt hvorvidt slaget om den IS-kontrollerte byen Mosul i Irak har startet.

Irakiske styrker har de siste ukene rykket stadig nærmere storbyen, og de siste dagene har det kommet flere meldinger om at den varslede militæroffensiven for å gjenerobre byen fra IS er nært forestående. Natt til søndag melder det tyrkiske nyhetsbyrået Andolu at den internasjonale koalisjonens angrep på Mosul i Irak er i gang, men flere andre kilder hevder dette er feilaktig.

Ifølge nyhetsbyrået har amerikanske styrker, utplasert øst for Mosul, begynt å bombe kjente IS-posisjoner fra Howitzer-kanoner, som del av operasjonen for å knuse IS-byen. Fly fra den internasjonale koalisjonen skal også være i lufta, opplyser Peshmerga-offiseren Omer Huseyin til nyhetsbyrået.

IS har kontrollert millionbyen i over to år, og det er ventet at slaget om Mosul blir et blodbad. Mosul er den siste store IS-kontrollerte byen i Irak, og IS vil ventelig kjempe til siste mann.

Ifølge Andolu skal IS-krigere ha tent på dekk og olje i et forsøk på å tåkelegge byen med sort røyk, for å gjøre det vanskeligere å treffe mål i byen.


BOMBEANGREP: Nyhetsbyrået Andolu hevder dette bildet viser røyken etter at amerikanske bomber har truffet det som er antatt å være IS-posisjoner øst for Mosul, som et ledd i operasjonen for å frigjøre Mosul. Foto: Azad muhammed / Anadolu Agency
Vis mer

Meldingene om at militæroperasjonen er i gang er så langt ikke bekreftet av myndighetene i noen av de involverte landene.

En Pentagon-ansatt, som ikke er navngitt i saken, sier imidlertid at fullskala-operasjonen ennå ikke er påbegynt. USAs Central Command (Centcom) sier også til Andolu at rapportene er feilaktige, uten å utdype.

Bilder fra bildebyrået Abaca hevder å vise et USA-ledet bombeangrep mot IS-posisjoner øst for Mosul.

- Har fått beskjed om å være klar

Som Dagbladet meldte tidligere denne uka skal det være politisk enighet om at det er regulære irakiske styrker som skal gå inn selve Mosul. De blir støttet av amerikanske militære rådgivere og spesialsoldater som styrer støtten fra amerikanske flystyrker.

Irakiske styrker har de siste dagene samlet seg i store tall utenfor Mosul, i forberedelsene til det nært forestående angrepet.

Dagbladet publiserte torsdag et intervju med den norske elitesoldaten «Mike», som sammen med soldatene i den kurdiske militsen Peshmerga få dager tidligere hadde fått beskjed om å gjøre seg klar for slaget om IS-terroristenes hovedstad i Irak – millionbyen Mosul.

- Vi har fått beskjed om å være klar til å forflytte oss nærmere Mosul. Det skal være enighet om når, og hvem som skal gjøre hva når Mosul skal fritas, sa «Mike» til Dagbladet.

- Fått datoen

Selv om «Mike» og de andre soldatene har fått beskjed om dato for når de skal gå til angrep, tror han selve invasjonen og slaget om Mosul kan bli utsatt noen dager.

- Min og de andre soldatenes følelse er at datoen kan bli forskjøvet noen dager, sier «Mike».

Nordmannen og Peshmerga-soldatenes oppgave blir å bekjempe IS i utkanten av byen, og deretter sikre områdene.

- Enorme humanitære konsekvenser

Norske og internasjonale hjelpeorganisasjoner frykter følgene av den lenge varslede militæroffensiven for å gjenerobre den irakiske storbyen Mosul fra IS.

CARE tror opptil 1,5 millioner sivile kan bli drevet på flukt.

- Vi vet ikke hvor mange som vil bli nødt til å flykte eller hvor raskt det vil skje, men de humanitære konsekvensene vil bli enorme. Vi er veldig bekymret over sikkerheten til sivilbefolkningen, hvorav de fleste er kvinner og barn, sier generalsekretær Gry Larsen i CARE til NTB.

- I tillegg til mat, vann, husly, helsetjenester og andre umiddelbare behov, vil mange trenge psykologisk støtte etter traumene de har gjennomlevd over flere år, påpeker hun.

Flyktningleirer

FNs høykommissær for flyktninger (UNCHR) anslår at det vil koste over 1,6 milliarder kroner å gi flyktningene fra Mosul tak over hodet, men så langt er bare en tredel av dette på plass, skriver NTB.

Ifølge Flyktninghjelpen er det plass til bare drøyt 50.000 i eksisterende flyktningleirer i området, og noen av disse leirene ligger for nær Mosul til at man tar sjansen på å benytte dem, opplyser hjelpeorganisasjonens talsmann Karl Schembri.

Leirer for ytterligere 230.000 flyktninger er under bygging, men hvor de resterende flyktningene skal ta veien, vet ingen.

Sunday, October 16th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments