Når Hilde Britt Mellbye i november tar over som sjef for Vinmonopolet, vil hun forhåpentligvis fortsette med å utvikle vinmonopolordningen. Hennes forgjenger gjorde en formidabel jobb med å bygge Vinmonopolets omdømme. Men folk må gå på polet også, ikke bare mene at det er bra.
Krav om vinsalg i butikk har kommet av og til. Nå ser det ut til at både Høyre og Venstre støtter monopolet, og Frp er så langt bundet av avtalen om at alkoholpolitikken skal ligge fast.
Selv om KrF ikke slipper sine kjernesaker lett, har det ikke vært til hinder for økte taxfreekvoter, høye årlige avgifter og høy grensehandel og ulovlig handelstrafikk.
Budsjettet for 2017 ga heller ingen drahjelp. Det heter Vinmonopolet, men det er full konkurranse frem til butikkdøren. Selve monopolutøvelsen gjelder kun direktesalget til forbruker.
I samarbeid med ulike importører og gjennom dem over 1000 produsenter, sikrer Vinmonopolet tilgang til mer enn 17 000 produkter fra hele verden. Et lite norsk polutsalg har bedre utvalg av vin enn supermarkeder i de store vinlandene. Og ingen slår vinmonopolansatte på rådgivning når du vil ha god vin eller vite mer om whisky.
Så hvordan skal vi fortsette å selge vin og brennevin på best mulig måte i dette landet?
Ølutsalg med lengre åpningstid enn polet finnes i alle kommuner. At det i alle landets kommuner er mulig å kjøpe en kasse øl, men i 183 ikke en flaske vin, kan vanskelig ses på som annet enn forskjellsbehandling av forbrukerne. Dette er den salgsformen som sikrer best mulig salgskontroll.
At det i alle landets kommuner er mulig å kjøpe en kasse øl, men i 183 ikke en flaske vin
Vinmonopolets sterkeste tilhengere har paradoksalt nok vært dets største trussel.
Politikken har vært skyhøye avgifter og manglende tilgjengelighet. Slik har mange av Vinmonopolets forsvarere beredt grunnen for at folk handler andre steder enn på polet. Tallene fra Strømstad og Gardermoen taler sitt klare språk, og tollbeslag leser vi dessverre altfor ofte om.
Politikerne har lagt grunnlaget for at antakelig mer enn annen hver flaske brennevin og hver tredje flaske vin ikke selges på Vinmonopolet, men er anskaffet som smuglervarer, taxfree, hjemmebrent eller gjennom grensehandel.
Dagens regjering har som uttrykt ønske at alkoholpolitikken skal ligge fast.
Da må Vinmonopolet få de rette rammevilkårene for å ta tilbake markedsandeler.
Og debatten om taxfreesalget må inngå i dette selv om regjeringen i budsjettet for 2017 konkluderer med at dagens taxfreeordning ikke truer Vinmonopolet.
Uansett bør målsettingen være mindre handelslekkasje, smugling og annen kriminell virksomhet rundt alkohol.
Gjennom økt tilgjengelighet og et avgiftsnivå som lar Vinmonopolet være et reelt alternativ for alle, bør alt ligge til rette for at vinmonopolordningen kan bestå i lang tid – til glede for folk flest.