(Dagbladet): – Disse tallene reflekterer ikke konseptet, men hvor nisjekanalen TV 2 Humor ligger i kanal- og seervalg (kanalplass 41 red.anm.). «Sølvrekka» gjør det sterkt på strømmetjenesten Sumo og på sosiale medier, sier humorsjef i TV 2, Alice Sommer til Dagbladet.
Denne høsten hadde flere nye humorkonsepter premiere på nisjekanalen. «Aktiv på dagtid», «Humornieu», og «Sølvrekka» manifisterer ikke bare kanalens satsing på unge seere, men også rekrutteringen av ungt komitalent.
Gode strømmetall
Alle programmene fikk god omtale av Dagbladets anmelder i forkant av premieredatoene, men seertall for «Sølvrekka» som Dagbladet har fått tilgang til, viser imidlertid hvor vanskelig det kan være å dra det store, unge publikummet til lineær humor-tv i 2016.
For ifølge TV 2 var det 11 000 som fikk med seg den første visningen av programmet på TV 2 Humor i slutten av august. Episode fem hadde bare 3000 seere lineært første visningsdag.
- Vi skulle gjerne sett høyere tall, men folk konsumerer mer av de innkjøpte utenlandske konseptene, det norskproduserte drukner litt. Derimot er «Aktiv på dagtid», «Humornieu» og «Sølvrekka» blant topp fem over de mest strømmede humorprogrammene på TV 2 Sumo i dag, sier Sommer.
I «Sølvrekka» harselerer komikerne Even Torgan (23), Emilie Skolmen (23), Henrik Fladseth (26), Oda Djuplasti (20), Mathias Luppichini (24) og Kristin Jess Rodin (27) med «alt som er på tv».
Sender repriser
Repriser av «Sølvrekka» sendes sent fredag kveld på hovedkanalen, og har bedre oppslutning. Program en og to hadde henholdsvis 159 000 og 151 000 seere.
- Programmet har et bredt potensial og nettopp derfor sender vi repriser på hovedkanalen. Det er et bra tilbud til yngre seere, sier Sommer.
- Den siste reprisen på TV 2 ble sett av 153 000 og hadde en markedsandel blant nordmenn mellom 20 og 49 år på over 28 prosent. Det er veldig bra for en veldig sen sendetid klokka 23.20, legger hun til.
- 90-talls
Humorforsker ved høgskolen Westerdals, Kai Hanno Schwind, trekker linjer til «Sølvrekka»s format, som en forklaring på de lave seertallene på TV 2 Humor.
- Det å harselere med alt som er på TV høres ganske tilbakevendt og 90-talls ut, sier Hanno Schwind til Dagbladet.
- Klassisk TV mister seere og sliter med relevans i hverdagen til et publikum som er mye mer opptatt av underholdning på streaming-plattformer og sosiale medier. Da fungerer muligens parodier av «klassisk TV» like dårlig, fortsetter han.
- Se programmet
Humorsjef og programredaktør Alice Sommer har følgende å si om kritikken, som hun mener treffer upresist:
- Rammen for et konsept er ikke ensbetydende med hvor originalt eller nyskapende innholdet er. Hvis man ikke stopper ved programbeskrivelsen, men faktisk ser programmet, vil man se at «Sølvrekka» har beina godt plantet i 2016 og harselerer med «alt som er på skjerm», også internasjonale streaming-serier og youtube-innslag, forteller Sommer.
Hun viser «Sølvrekka»s suksess på flere plattformer.
- Deres take på dagens medieuttrykk er frisk og utfordrende med en distinkt brodd, samtidig som den gir en stor grad av gjenkjennelse. Deres kristenversjon av «Skam» ble ett av ukens mest sette videoklipp på tv2.no kort etter publiseringen på nett.
Vil merke kutt
«Sølvrekka» er allerede i gang med arbeidet med sesong to av konseptet. Humorsjef og programredaktør Alice Sommer forteller at de enorme innsparingene og omstillingene i TV 2 fram mot 2020 også vil merkes for nisjekanalene.
- Kuttene får konsekvenser for programbudsjettene for samtlige kanaler. Vi er ikke fredet, og det er krav til inntjening, noe som er utfordrende på en liten nisjekanal.
- Hva slags konsekvenser sikter du til?
- Hvor mye midler vi har til norske humorproduksjoner på TV 2 Humor. Vi må bruke pengene der det er inntjening, og isolert sett vil nok investeringer kaste mer av seg på hovedkanalen enn på en nisjekanal på kanalvalg 41, sier Sommer.
- Betyr det at TV 2 Humor kan bli lagt ned?
- Nei, vi skal fortsette med rekruttering av nye norsk humortalenter og konsepter, og med blant annet «Sølvrekka» har vi fått en plattform der dette kan videreføres. Det er ikke bare lønnsomhet på kort sikt som avgjør videre satsing. Det handler like mye om langsiktige perspektiver og å sikre grobunn for humoristene som kommer «etter oss», sier Sommer.
Kan endre sendeflate
Etter at TV 2-sjef Olav T. Sandnes presenterte innsparingsplanen «TV 2 i 2020» forrige uke, var blant annet den store satsingen på strømmetjenesten Sumo i åra framover et av hovedpunktene.
Også «Aktiv på dagtid» og «Humornieu» er konsepter som strømmes bra og gjør det sterkt online, forteller Sommer.
- Det er et humorvakuum i Norge etter «Torsdag kveld fra Nydalen» og våre talenter er på oppløpssiden til å ta over stafettpinnen. Det er på høy tid at den neste generasjonen kommer opp og fram. Vi har konsepter med mange følgere, så får vi se hva slags midler vi har å jobbe med videre.