Onsdag brukte NRK Nyhetsmorgen drøyt fem minutter på å diskutere en meningsmåling som så vidt jeg forsto ikke bød på signifikante endringer for noen av partiene.
Når mindre endringer i oppslutning ikke er signifikante, betyr det i klartekst at endringene fra forrige måned like gjerne kan skyldes tilfeldigheter som at velgerne har skiftet mening.
Saklig sett er det opplagte temaet for en utdypende diskusjon av denne målingen hvorfor det politiske landskapet er så stabilt. Vi lever i relativt dramatiske tider, hvorfor holder så mange velgerne fast på partiene sine?
Men det er jo kjedelig nyhetsstoff. NRK valgte derfor som overskrift at Høyre gikk fram og Frp gikk tilbake, til tross for at det altså var i en ikke-signifikant størrelsesorden.
Invitert for å kommentere målingen, var valgforsker Bernt Aardal (som var den eneste som fortjenstfullt nok understreket at vi snakket om ikke-signifikante endringer), tre-fire representanter fra ulike partier, og politisk kommentator Lars Nehru Sand fra NRK (som spekulerte på om avtalen om drivstoffavgift kunne være en årsak til «endringene», til tross for at han understreket at det meste av meningsmålingen var tatt opp før denne avtalen!). Du skal lete godt for å finne bedre eksempler på politisk analyse på tomgang.
Vi skal imidlertid ikke skylde hverken på valgforskere eller NRKs egne kommentatorer. Det er sendeflater som må fylles, og da tilsier gammel vane at meningsmålinger er noe av det mest lettvinte å ty til. Noe må de jo si.
Som nevnt hadde det beste vært å si at målingen tyder på stor stabilitet, men da hadde vel NRK funnet noen andre til å kommentere neste gang.
De stakkars politikerne gjør også så godt de kan. De vil jo helst glede seg over gode tall og se dårlige tall som en spore til større innsats, men de vet jo at dette stort sett bare er tull de også, så kommentarene blir deretter.
Et høydepunkt var Frps Harald Tom Nesvik, som presterte å si at han gjerne skulle sett et høyere tall, for (sic!) de kom til å vokse i tiden fram mot valget. Det var altså synd at målingen ikke fanget opp en tendens som ennå ikke hadde startet!
Alt i alt: Kommentatorene pekte alt i alt på flere faktorer som kunne føre til framgang for Høyre og tilbakegang for Frp. Problemet er at målingen ikke ga grunnlag for å si at slike endringer forelå. Det som ble diskutert var mulige forklaringer på noe som ikke hadde skjedd.
For min del konkluderte jeg med at disse meningsløse minuttene tydet på at lite annet hadde skjedd i verden siste natt også.