Norske veterinærer roper et varsku om importen av såkalte «gatehunder». Jeg oppfordrer justisminister Anders Anundsen til å ta tak i dette. Du har de nødvendige virkemidlene. Mattilsynet har ingen mulighet til å sette ned foten.
En rekke smittsomme sykdommer er funnet på gatehunder importert til Norge: tungeorm, amerikansk hjerteorm, brun hundeflått, blodparasitten Babesia canis, smittsom kreft, nye typer salmonella og leishmaniasis. Flere av disse kan gi alvorlig sykdom hos mennesker. Fransk hjerteorm har etablert seg på Sørlandet. For all framtid vil det være livsfarlig for hunder å snuse på skogsnegler.
Dvergbendelorm har etablert seg i Sverige. Når den kommer til Norge må vi slutte å plukke sopp og bær i skogen. Turfolk kan ikke drikke vann i naturen. Matproduksjon må flyttes innendørs. Hundeiere kan få dvergbendelorm av å kose med hunden sin. Mennesker som smittes får en kreftliknende sykdom med 90 prosent dødelighet. De få som overlever trenger livslang behandling. En svensk kvinne har allerede mistet livet på grunn av dvergbendelorm.
Tungeorm er et fem centimeter langt krepsdyr som lever i nesen, svelget og bihulene til mennesker og dyr. Når vi smittes må de plukkes ut én og én. Eklere kan det ikke bli. Veterinær Per Bye fant en slik tungeorm på en tidligere gatehund som var importert til Norge.
Amerikansk hjerteorm er en rundorm som lever i hjertene til hunder og mennesker. De spres med sviknott, og knott fins det nok av i Norge. Amerikansk hjerteorm er funnet på en gatehund.
Reportasjen om «milliardærfruene» på NRK viste hunder med valpesyke. Vi har bare hatt ett tilfelle med valpesyke i Norge de siste 30 årene. Det er ingen krav om at gatehunder skal være vaksinert mot valpesyke før de kommer til Norge.
Mange gatehunder kommer fra områder der det florerer med antibiotikaresistente bakterier. Bakteriene følger med hundene inn i Norge.
Nesten alle gatehunder blir eksponert for typer salmonella vi ikke har i Norge. Mange hunder som smittes skiller ut slike bakterier i lang tid. Hvem vil ha en hund som sprer salmonella inn i sitt hjem? Den gode mattryggheten i Norge skyldes blant annet at vi bare har én type salmonella blant ville dyr i Norge. Vi ønsker ikke at eggedosis blir farlig å spise eller at kyllingen må vaskes med klorin før den kommer i butikken.
Leptospirose er en alvorlig bakteriesykdom vi nesten har utryddet i Norge. Sykdommen gir blant annet livstruende leversvikt. Hunder som overlever kan skille ut leptospirosebakterien resten av livet. Mennesker kan smittes når vi klapper slike hunder. Også vi får livstruende sykdom. Gatehunder som har levd på rotter og mus har høy risiko for å være eksponert.
I Storbritannia har gatehunder innført en type flått som kalles Dermacentor. Den produserer en nervegift som gjør mennesker lamme. I tillegg har den med seg Q-feber, tyfusbakterier og bovin anaplasmose. Dermacentor er også effektiv spreder av borreliose til mennesker.
Brun hundeflått er funnet på importerte gatehunder i Norge. Denne flåtten etablerer seg som skadedyr i boliger. Man blir bitt av flått innendørs mens man sover, året rundt. Mennesker kan få en type flekktyfus og hunder kan få en malarialiknende sykdom. Hele huset må skadedyrbehandles.
Få eller ingen gatehunder blir behandlet mot flått før de kommer til Norge.
Gatehunder kommer fra områder der det florerer med hunde- og kattelopper. De smitter lett mellom dyr og fører til at både dyr og boliger må skadedyrbehandles i et halvt år. Katter får dessuten bendelorm av loppene. Det er ingen krav om loppebehandling før import til Norge. Slike lopper forekommer nesten ikke i Norge, og slik vil vi at det skal fortsette å være!
Import av gatehunder fra Bulgaria har gjeninnført rabies i Spania, etter at sykdommen var erklært utryddet i hele Vest-Europa. Rabies har også dukket opp igjen i Frankrike. I Norge hadde vi siste kjente tilfelle av klassisk rabies hos menneske i 1815.
Hva kan gjøres?
Jeg mener hold og innførsel av gatehunder må forbys gjennom hundeloven. Dette må betegnes som «farlig hundehold» på grunn av den betydelige faren for smitte med allmennfarlige sykdommer. Jeg tror det holder med en enkel endring av forskriften til hundeloven. Dette vil være politidirektoratets ansvar. Det kan tenkes at en mindre justering av loven er nødvendig, slik at også gatehunder kan regnes som «farlige».
Forbud mot hold og innførsel av forhenværende gatehunder kommer ikke i konflikt med våre EØS-forpliktelser. Vi har liknende forbud mot ulvehybrider, pitbullterrier, brasiliansk mastiff og argentisk dogge. Flere EU-land har også liknende forbud. Kaukasisk gjeterhund er for eksempel ulovlig å innføre til Danmark. EU er ikke interessert i fri flyt av gatehunder. Reglene for ikke-kommersiell transport av kjæledyr skal sikre at man kan ta med seg hunden eller katten sin på ferie. De er ikke ment å fasilitere handel med gatehunder.
Vi får ikke ESA (EFTAs overvåkningsorgan) på nakken på grunn av stans i importen av gatehunder. Avsenderlandene i Øst-Europa har heller ingen interesse av at mafiaen deres skal tjene seg rike på dyremishandling. Ingen seriøse aktører har noen som helst investering i denne virksomheten.
Ved tvil om en hund er en gatehund, vil det være opp til eier å sannsynliggjøre opphavet. Dette følger av hundeloven som legger dokumentasjonsbyrden på eier.
Det vil være mulig å omgå et forbud, for eksempel ved å mellomimportere hunden til et annet EØS-land. Der kan man skaffe nytt hundepass for å skjule opprinnelsen. Hundepass har ingen sikkerhetselementer eller muligheter for å hindre falske duplikat. Et importforbud vil likevel sende et viktig signal til alle som ønsker å skaffe seg slike hunder. Jeg tror de fleste nordmenn som ønsker å hjelpe dyr også ønsker å følge loven i Norge.
Importen av gatehunder har allerede gjort uopprettelig skade på naturen. Vi har fått dvergbendelorm og fransk hjerteorm til Skandinavia. Nå må denne importen begrenses før skaden blir enda større.