(Dagbladet): Deutsche Bank, Tysklands største bank, fikk for to uker siden beskjed om at de kanskje kan få kroken på døra.
Amerikanske myndigheter ga banken ei bot på 14 milliarder dollar på grunn av boliglånskrisen i 2008.
Tre år før finanskrisen solgte blant andre Deutsche Bank boliglån som framsto langt bedre enn de egentlig var. En av årsakene til krisen var utlånspraksisen til bankene.
Nå skal banken og amerikanske myndigheter ha kommet til enighet. Ifølge nyhetsbyrået AFP har de inngått et forlik på rundt 5,5 milliarder dollar.
Ryktene som enighet har nå ført til at aksjeverdien til banken har steget kraftig. I dag økte aksjeverdien med 14 prosent.
Likevel er flere bankeksperter bekymret for europeisk økonomi.
Risikabel investeringsbank
Den tyske banken er blant de største i Europa. Den har tidligere støttet Adolf Hitler før og under andre verdenskrig.
Flere eksperter frykter nå at Europa mangler samhold for å unngå en framtidig økonomisk krise, skriver New York Times (NYT).
I slutten av juni i år kom banken på ei liste over bankene det er mest risikabelt å investere i, ifølge International Monetary Fund, skriver The Wall Street Journal.
Boten fra amerikanske myndigheter kan ha kommet på verste tidspunkt, skriver New York Times.
Nye investeringer må sikres dersom banken skal unngå en ny krise, men det kan allerede være for seint.
- Kan ikke skje igjen
Dersom banken faller fra hverandre, kan verden, særlig Europa, komme i en ny økonomisk krise.
- Vi så hva som skjedde med Lehman, sier Nicola Borri, økonomiprofessor ved LUISS-universitetet i Roma, til New York Times.
- Myndighetene ville ikke la noe sånt skje igjen. Storbanken har bånd til alle bankene i verden, sier Borri til den amerikanske avisa.
Lehman Brothers, en tidligere amerikansk bank, ble slått konkurs etter finanskrisen. Det fryktes nå at Deutsche Bank vil lide samme skjebne.
- Ingen redningsplan
Den tyske regjeringen sa til Bloomberg TV denne uka at det er uaktuelt å redde storbanken, skriver The Guardian.
- Den tyske regjeringen er ikke med på å utarbeide en redningsplan for banken, så det er ingen grunn til spekulasjoner, sa Martin Jäger, talsmann for det tyske finansdepartementet, til Bloomberg TV.
Ifølge den Reuters skal det ha vært diskutert innad i regjeringen om staten skal gå inn med 25 prosents eierandel i banken, men dette benekter altså finansdepartementet.
En annen utvei for redde banken, som har hovedsete i Frankfurt, er at Den europeiske sentralbanken kommer på banen. Sentralbanken har foreløpig ikke kommet med noen uttalelser.
Sentralbanksjef i Detusche Bank, John Cryan, fortalte i slutten av august at han ikke benekter at banken er i krise.
- Vi har blitt betydelig sikrere siden finanskrisen. Vi opprettholder kapital og likviditet med mindre risiko i våre balanserer. Men vi er også langt mindre lønnsomme i dag, sa Cryan på en pressekonferanse i Frankfurt, ifølge New York Times.
Støttet Hitler
Deutsche Bank har ei kontroversiell fortid som storbank i Tyskland.
Banken skal ha hjulpet Adolf Hitler før og under andre verdenskrig. Det kom fram i ei bok om banken i 1995, skriver New York Times.
Banken skal også ha bidratt til å tvangsoverta jødiske bedrifter under krigen.
I boka kom det fram at flere styremedlemmer og ansatte i banken ble tvunget til å trekke seg i 1933 fordi de var jøder.
- Folk var følte seg urettferdig behandlet, og var bekymret, skriver forfatter av boka, Harold James, britisk professor i historie, ifølge NYT.
Etterfølgeren av det ene jødiske styremedlemmet som måtte gå, sa ifølge avisa at de var opptatt av religion i banken.
- Jeg frykter vi står foran et godt planlagt vei mot utslettelse av alle jøder som bor i Tyskland, skal Georg Solmssen ha sagt.
I en periode før andre verdenskrig var omtrent halvparten av ansatte i banken medlemmer av Hitlers parti. Ifølge den amerikanske avisa skal banken ha sitert «Mein Kampf» i ei regelbok for ansatte.