(Dagbladet): I dag ble det kjent at TV 2 skal kutte tilsammen 177 årsverk. Det kom fram på et allmøte i Bergen i dag. Kanalen varsler også at all skal legges til TV 2 Nyhetskanalen. Samtidig som de vil øke satsingen på TV 2 Sumo.
- Det er en veldig alvorlig situasjon og det føyer seg inn i rekken av masseoppsigelser i mediebransjen, sier mediepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Arild Grande, til Dagbladet.
Han ser med bekymring på de kuttene som TV 2 varsler i dag, og mener mye av krisen i TV 2 skyldes at kulturminister Linda Hofstad Helleland somler med å få på plass en avtale for kommersiell allmennkringkasting.
Grande får støtte av kulturpolitisk talsperson i SV, Bård Vegard Solhjell.
Demokratispørsmål
- Jeg opplever at det som nå skjer i medienorge har utvikla seg fra å være et pengeproblem til å bli et demokratispørsmål. Vi kommet dit at alle de største redaksjonene reduserer samfunns- og nyhetsstoffet sitt så mye at det er grunn til å være bekymret, sier Solhjell, til Dagbladet.
Han mener det er grunn til å bekymre seg for mediemangfoldt i Norge.
- Vi har fått lassevis av nye kommunikasjonsrådgivere, bloggere og annonser som forsøker å sette dagsorden med skjulte agaendaer, og nesten ingen steder for kritisk journalistisk igjen. Jeg frykter en offentlighet der alle bare følger bloggere de liker, mens det ikke er noen som føler samfunnsutviklingen kritisk og grunndig, sier Solhjell.
Kompensasjon
I en pressemelding i dag, skriver TV 2 at de ønsker å være kommersiell allmennkringkaster, såfremt de får en relevant motytelse for merkostnadene.
- For få år siden var TV 2 en pengemaskin, men nå har de enorme problemer. Det er lett å forstå at TV 2 må kutte i sine kostnader. Men summen av kuttene i alle større redaksjoner roper på politiske grep. Denne utviklingen går så enormt raskt. Jeg tar det for gitt at kulturministeren jobber på høygir for å finne nye modeller, sier han, sier Solhjell.
Også Grande mener det er nødvendig å legge til en økonomisk kompensasjon for å sikre mediemangfold i hele landet.
- Pinlig avtale
I mai lyste kulturministeren ut en ny avtale om kommersiell allmennkringkasting i Norge. Blant søknadskriteriene er egne nyhetsproduksjoner og hovedkontor i Bergen.
Avtalen var skreddersydd for TV 2, men de valgte å ikke søke på avtalen.
- Statsråden kom med en pinlig utlysning for kommersiell allmennkringkasting før sommeren, som var så dårlig at ingen ønsket å søke på avtalen, mener Grande.
Han etterlyser et nytt initiativ fra Helleland.
- Denne somlingen er med på å forsterke den krisen vi ser i medienorge akkurat nå, der folk mister jobben og funksjoner legges ned eller flyttes, sier Grande.
Han undersreker at en ny avtale må komme på plass for å sikre Bergen som medieby.
- Hvis det ikke kommer en løsning – tror jeg vi bare har sett begynnelsen pÃ¥ flytting av funksjoner til Oslo og at Bergen som medieby blir svekket, sier Grande.
I en e-post til Dagbladet, forteller kulturministeren at hun synes det er leit at TV 2 ser seg nødt til å kutte i bemanningen.
- Omstillingen vil berøre mange enkeltindivider og familier, og ikke minst vil det prege arbeidsmiljøet i TV 2. Regjeringen oppnevnte Mediemangfoldsutvalget høsten 2015, som skal utrede hvordan staten best kan stimulere til at vi fortsatt skal ha et mediemangfold i Norge, skriver hun i en e-post til Dagbladet.
Helleland mener Grande har glemt at han var med på å beslutte medieforliket på Stortinget i vår.
- Jeg kan gjerne minne ham på det: Stortinget ba regjeringen ta initiativ til å sikre kommersiell allmennkringkasting med hovedkontor og nyhetsredaksjon i Bergen innen utgangen av 2016. Videre ble vi bedt om å utrede en modell der deler av merkostnadene som er forbundet med forpliktelsene en kommersiell allmennkringkaster påtar seg, blir kompensert, skriver hun og fortsetter:
- Dette følger jeg selvfølgelig opp, og vi er godt i gang med arbeidet. Jeg har bedt mediemangfoldsutvalget om å forsere sitt arbeid og levere en delutredning om kommersiell allmennkringkasting i høst, og jeg skal komme tilbake til Stortinget før jul.
Vil ha allmennkringaster-lisens
Ib Thomsen, kulturpolitisk talsperson i Frp, sier han er overrasket over dagens kuttforslag. Han mener kuttene rammer flere enn ventet.
- Det er dramatisk for mediebildet i Norge! Allerede nå jobber nesten 40 prosent av alle norske journalister NRK, men vi må ha andre sterke medieaktører enn kun NRK. Jeg mener vi må se på ordninger som kan komme andre allmennkringkastere til gode, sier han og forteller at FRP jobber med å fremme et forslag om en allmennkringkaster lisens, sier Thomsen.
Frp har ved flere anledninger tatt til orde for å fjerne NRK-lisensen. Nå mener Thomsen altså at den heller kan deles mellom kringkasterne i Norge.
- Å fjerne NRK-lisensen er en tapt sak for Frp, men nå må vi se på muligheter for å få en avgift som kan fordeles på flere aktører i markedet.
Dagbladet har vært i kontakt med Kulturdepartementet torsdag, men ikke lyktes i å få noen kommentar fra kulturministeren.