(Dagbladet): Israels tidligere president, Shimon Peres (93) kjemper for livet på Sheba-sykehuset like utenfor Tel Aviv.
For to uker siden ble Peres fraktet til sykehuset etter å ha blitt rammet av et kraftig hjerneslag. CT-undersøkelser viste at Peres har en stor hjerneblødning, og han ble i januar i år innlagt på sykehus på grunn av hjerteinfarkt.
I dagene etter slaget, ble det meldt at den tidligere statsministeren, presidenten, statsråden og nobelprisvinneren var på bedringens vei.
Går mot slutten
Nå virker det imidlertid å gå mot slutten for 93-åringen. Legene ved sykehuset ville ikke operere ham, og han lå en tid i kunstig koma.
Tilstanden til den israelske ekspresidenten Shimon Peres (93) har blitt litt bedre men vurderes fremdeles som alvorlig etter hjerneslaget han pådro seg.
Men sett over ett, har Peres’ helsetilstand forverret seg de siste to ukene, melder legene ved sykehuset, ifølge avisa Haaretz.
Legene har uttrykt bekymring for Peres’ helsetilstand siden han ble lagt inn, men han har fortsatt ikke kommet seg etter hjerneskaden han pådro seg.
En undersøkelse gjort mandag viste at han hadde uhelbredelige skader på hjernestammen, noe som har ført til at legene har konkludert med at han ikke vil bli bedre.
Peres’ familie har brukt tirsdagen på å si sitt siste farvel til mannen som har formet det moderne Israel gjennom en karriere som spenner mer enn sju tiår.
- Dette er hans siste timer, sier familien, ifølge Haaretz.
Stor karriere
Den tidligere nobelprisvinneren har vært statsminister to ganger og statsråd i en rekke regjeringer. Han var Israels president fra 2007 til 2014.
Polskfødte Peres har innehatt en rekke ministerposter i ulike regjeringer utgått fra det israelske arbeiderpartiet, men har de seinere åra representert sentrumspartiet Kadima. Fra 2007 til 2014 var han nasjonalforsamlingen Knessets president for partiet.
Peres var sentral i de hemmelige forhandlingene i Norge, kalt Oslo-prosessen, som endte med at han sammen med statsminister Yitzhak Rabin og palestinernes president Yassir Arafat fikk Nobels fredspris i 1994.
I de to Oslo-avtalene (1993 og 95) anerkjente Israel og PLO hverandre gjensidig. De la også grunnlaget for en videre fredsprosess som i dag i hovedsak er forlatt.