NEW YORK (Dagbladet): I natt norsk tid braker den amerikanske valgkampen løs på ordentlig. Da møtes Hillary Clinton og Donald Trump til den første av i alt tre direktesendte tv-debatter før valget 8. november.
Dette er første gang de to rivalene møtes til dyst, og det forventes seerrekorder i USA.
Ifølge toppene i USAs største tv-selskaper regner man med at så mange som 100 millioner amerikanere kommer til å følge debatten. Da er man oppe og lukter på seertall som kan sammenliknes med Super Bowl, den desidert mest sette tv-sending i USA hvert eneste år.
Tallene kan også bli enda høyere enn 100 millioner seere: I en meningsmåling CBS gjennomførte, sa så mange som 83 prosent av velgerne at de trolig kom til å se kveldens debatt.
Video
onsdag 10. august 2016
Seerrekord
Det betyr at debatten fra Hofstra University utenfor New York vil knuse alle rekorder hva valgdebatter angår, og passere den mest sette debatten hittil med rundt 20 millioner seere. Rekorden holdes, enn så lenge, av Reagan/Carter-debatten fra 1980 som samlet 80 millioner amerikanere framfor skjermen.
Ifølge New York Times er kveldens debatt også spesiell fordi den samler det amerikanske folket. I et land hvor medievanene i stor grad preges av seerens alder, og mange velger sin nyhetsleverandør basert på sitt politiske ståsted, er kveldens debatt en av få ganger hvor nasjonen er samles for å motta samme budskap framfor samme kanal, skriver avisa.
- Dette er vår Super Bowl
Debatten er også godt nytt for tv-selskapenes lommebok. Sendingen er 90 minutter lang, uten reklamepauser, men likevel har tv-selskapene solgt reklameplass for millioner av dollar, ifølge New York Times.
Selv om Fox News ikke arrangerer debatten i natt er deres dekning av den, med Megyn Kelly i studio, svært godt nytt for kanalens reklameinntekter.
- Dette er vår versjon av Super Bowl – eller i alle fall sluttspillet i NFL, sier Paul Rittenberg, sjef for reklamesalg i Fox News til AdWeek.
1,8 millioner for 30 sekunder
Hos konkurrenten CBS melder AdWeek at nesten all reklameplass er solgt unna for lengst, med stivere priser enn under valget i 2012. En reklameslot på 30 sekunder skal angivelig koste annonsøren rundt 225 000 dollar – rundt 1,8 millioner norske kroner.
Også CNN melder at det er gode penger å tjene når Trump og Clinton omsider braker sammen.
- Vi tiltrekker oss den mest varierte sammensetning av annonsører på lenge, sier CNN til nevnte AdWeek.
Selv om over 100 millioner amerikanere ventes å se på, står slaget mellom Trump og Clinton om bare en brøkdel av disse. Det er ifølge CBS åtte prosent av velgerne som ennå ikke har valgt sin kandidat.
Slik vinner de
Disse åtte prosentene avgjør i all hovedsak utfallet av valget, og det er ventet at både Trump og Clinton vil rette sin oppmerksomhet mot å vinne så mange av disse velgerne som mulig.
Forventningene til debatten er skyhøye, og de politiske ekspertene gjør også sport i å stille krav til kandidatene.
New York Post skriver i dag at Clinton må fremme sin overlegne erfaring og kjennskap til politikkens detaljer for å slå Trump, og for all del må Clinton unngå å «synke til Trumps nivå» gjennom å komme med personangrep, skriver avisa.
Samtidig skriver New York Post at republikaneren vinner dersom han unngår nedrige angrep på Clinton og lykkes med å framstå som en ekte statsmann, skriver avisa. Trump bør ligge unna «crooked Hillary»-slagordet sitt, og har best sjans til å vinne hjertene til dem som ennå ikke har bestemt seg dersom han viser seg fra sin storsinnede side, skriver avisa.