Etter at Frp sa nei til forbud, kuppet Ap saken: – Svir nok litt for Frp, sier valgforsker

(Dagbladet): Mandag kveld gikk Arbeiderpartiet ut og sa at de ønsket et nasjonalt forbud mot nikab i skoler og ved høyere utdanningsinstitusjoner.

- Det er en bred oppfatning i Arbeiderpartiet at i skole og utdanning så må vi kunne se hverandre i øynene, se ansiktsuttrykk og se ansiktet på dem vi snakker med. Og det må gjelde gjennom hele utdanningsløpet, forklarte Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.

Ap’s nikab-nei kan bety flertall på Stortinget for å overkjøre regjeringen i nikab-spørsmålet.

Erna Solberg og co. er nemlig mot et nikab-forbud, men meldte til VG mandag at de er åpne for å se på Ap-forslaget.

For mange har et nikab-forbud blitt forbundet med Frp, som aldri har lagt skjul på at de er mot nikab i skolen. Seinest i går skrev Harald T. Nesvik, parlamentarisk leder i Frp, en kronikk i Dagbladet hvor de begrunnet sitt «nei» i saken.

Tror det svir for Frp

Nå har altså Ap, tilsynelatende, kuppet saken fra Frp.

- Umiddelbart kan man tenke seg at det virker litt rart at det er Ap som tar opp en sak mange vil oppfatte som en Frp-sak, sier Bernt Aardal, statsviter og valgforsker ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.


BALANSEGANG: Bernt Aardal, statsviter og valgforsker, mener det er en vanskelig balansegang å behandle nikab-spørsmålet politisk. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix
Vis mer

- Det svir nok litt for Frp, særlig hvis det blir vedtatt, legger valgforskeren til.

Han beskriver partienes behandling av nikab-spørsmålet som en vanskelig balansegang.

- Å markere at man tar avstand fra regjeringens strenge innvandringspolitikk, men ikke gå for langt sånn at man skyver fra seg velgere som er bekymret, er vanskelig, sier Aardal.

Å argumentere for et nikab-forbud med å si at man i skolevesenet skal kunne «se hverandre i øynene», er også et av få gyldige politiske argumenter Ap kunne ha kommet med, mener Aardal.

- Ap har hele bredden av meninger om innvandring i sitt parti det. Det er viktig å ha et budskap som ikke skaper protest i fløyene, sier valgforskeren.


NEI TIL FORBUD: Regjeringen og Sylvi Listhaug har tidligere sagt nei til et nikab-forbud. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Vis mer

- Dette er et argument som ikke er knyttet til islam-motstand. Selv om noen kan oppfatte det som et inngrep, kan de fleste se at dette er en gyldig begrunnelse.

«Lite problem»

Frp-nestor Carl I. Hagen har gått ut og hevdet at det var statsminister Erna Solberg som kneblet innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug som i forrige uke sa nei til et nasjonalt nikab-forbud i skolen.

I et skriftlig svar til Ap’s Jan Bøhler omtalte hun det hele som «et lite problem».

«Når det gjelder heldekkende plagg som nikab og burka er dette et lite problem i skolesammenheng og på andre offentlige institusjoner. I den grad slik praksis skaper utfordringer finner den enkelte kommune eller den enkelte offentlige instans lokale løsninger, i noen tilfeller også forbud. Eksempelvis har Oslo kommune innført et forbud mot plagg som helt eller delvis dekker elevenes ansikt», skrev Listhaug.

- Markere seg tøffe

Statsviter Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger forteller til Dagbladet at han ser på Ap’s motstand mot nikab i skolen som et taktisk utspill. Han advarer partiet mot å bli populistiske i tonen.

- Jeg tror dette dreier seg om å markere seg som tøffe i kampen mot den radikale siden av islam. Samtidig er det en fare for at Ap, ved å spille tøff, blir populistiske, sier Tuastad.

Sentrale Ap-politikere som Jan Bøhler og Jette Christensen har også gått inn for et nasjonalt nikab-forbud i skoler og utdanningsinstitusjoner, selv om partiet lenge har vegret seg for å vedta et slikt forbud.

Hadia Tajik vekket oppsikt da hun i fjor gikk ut med et ønske om forbud mot hijab i barneskolen.

- Redd for å tape valget

Tuastad sier Arbeiderpartiets vedtak virker populistisk, altså politikk som er skreddersydd for å appellere til «folket». Statsviteren hevder nikab gjøres til et langt større problem enn det faktisk er.

- Dette framstår som populistisk, og at man er redd for å tape valget ved å være for «softe» mot radikal islam. Nikab er et veldig lite problem, også gjør man det til et veldig stort problem. Dermed blir det en markering mot radikal islam som er veldig overdreven. Egentlig hadde vi trengt politikere som klarer å skille det viktige fra det uviktige.

- Er Ap redd for å miste velgere ved å ikke være tøffe nok?

- Det framstår som en kamp om antimuslimstemmene, men jeg hadde personlig håpet på at Ap ville avstå fra å delta i den kampen, sier Tuastad.

Jonas Gahr Støre sier til VG at forbud mot nikab i skolene ikke har noe med islam å gjøre.

- For oss handler ikke dette om religion. Vi legger vekt på kommunikasjon, og at ansiktet skal være synlig, sier Støre.

Tuesday, September 20th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments