(Dagbladet): – Vi har mange norske kvinnelige skuespillere som representerer Norge demografisk, men er det nok av dem som på en troverdig måte kan dekke konflikten vi skriver om i «Nobel», sier den erfarne manusforfatteren Mette M. Bølstad.
Hun har tidligere jobbet med både «Halvbroren» og «Kampen om tungtvannet», men nå venter premieren på serien som allerede er spådd til å bli høstens store skjermmagnet, NRKs krigsdrama «Nobel».
Manet til debatt
Men samtidig som norske dramaproduksjoner stadig når nye høyder, bemannes kvinnelige hovedroller i store norske tv-serieproduksjoner av stadig flere dansker og svensker.
Hvorfor er det så få norske, kvinnelige skuespillere i hovedrollene til store norske dramaserier, spurte Dagbladets tv-anmelder Marie Kleve tidligere i sommer, og manet til debatt.
Foruten «Nobel» siktet Kleve blant annet til produksjoner som «Mammon», «Frikjent», «Kampen om tungtvannet» og «Dag», som alle har dansker og svensker i sentrale roller.
Så til Danmark
- Vi kan ikke gi roller basert på hva slags pass skuespillerne har, de skal være representative for rollen. Det er det viktigste. Samtidig er det nok lett å ta svensker eller dansker og vi må kanskje skjerpe oss litt, sier Bølstad.
Skaperne av «Nobel» så nettopp til Danmark da de skulle finne kvinnen som spiller løytnant Adella Hanefi fra Norges E-tjeneste. Etter audition med skuespillere fra hele Skandinavia falt valget på det prisbelønte danske talentet Danica Curcic.
- Det var nok en vanskelig rolle å caste fordi samtidig som hun skal ha erfaringen og utseende til å gå inn som flerspråklig tolk, må hun også ha en fysisk troverdighet som soldat, sier Bølstad om den 180 centimeter høye Curcic.
- Tuva er norsk
Svenske Tuva Novotny spiller Johanne Riiser, sekretariatsleder i Utenriksdepartementet og kona til Erling Riiser (Aksel Hennie).
- Tuva er for meg norsk. Hun er et språkgeni, og snakker flytende svensk, norsk og dansk, sier Bølstad.
Mange kvinnelige roller forsvant også da «Nobel» i en tidlig fase, gikk vekk fra å omhandle Telemarksbataljonen, hvor det faktisk er kvinnelige soldater, til å portrettere soldatene i Forsvarets spesialkommando (FSK), hvor kvinner er fraværende.
En som derimot er norsk er Ayesha Wolasmal. Hun har rollen som den afghanske kvinnen Wasima Zamani i serien, men var opprinnelig ikke tenkt som skuespiller i «Nobel» i det hele tatt.
Før nordmannen gikk med på å spille Wasima Zamani var hun sentral i planleggings- og researchfasen. Hun bidro til prosjektet med sin bakgrunn fra det norske ISAF-bidraget i Afghanistan, som ambassaderådgiver i Kabul og journalist.
- Hun har afghanske foreldre, snakker både pashto og dari og har stor politisk forståelse. Vi brukte henne til absolutt alt, så hun har vært veldig viktig i både manusarbeidet og i serien, sier Bølstad.
FSK åpnet opp
I «Nobel» er store ressurser lagt ned i å portrettere både Utenriksdepartementet og FSK så realistisk som mulig. Bølstad sier at det var en fordel å ikke ha militærerfaring da hun researchet Norges verdenskjente spesialsoldater.
- Jeg kunne stille spørsmål som «blir dere spesialsoldater og drar i krigen for at flere skal synes synd på dere og bli glade i dere», og de svarer «ja», helt uten machokomplekser. De har gitt veldig mye av seg selv. Nå er jeg svært spent på mottakelsen, sier Bølstad.