Dugnad, foreldremøte, barnebursdag, fotballtrening. Det er alltid noen foreldre som ikke stiller opp. Kanskje har de en god grunn.
Sommerferien er over og hverdagen er i gang for fullt. For oss med barn i skolealder betyr det at tempoet øker, og at kjøleskapsdøren fylles med huskelapper, timeplaner og bursdagsinvitasjoner. De fleste av oss kan til tider bli motløse av den berømte «tidsklemma».
Prøv et lite tankeeksperiment. Tenk deg at du legger til et alkoholproblem på toppen av en ellers hektisk hverdag. At du hver dag våkner sliten og at du bruker mye av tiden på enten å drikke eller planlegge neste gang du kan ta deg et glass.
At du lever med konstant dårlig samvittighet for barna dine. For alkoholen har blitt den eneste løsningen og det største problemet. Da er det kanskje ikke så rart at man ikke klarer å stille på foreldremøtet eller håndballtreningen. At man ikke orker å møte andre foreldre og småprate over en kaffekopp på dugnad.
Det angår flere enn vi tror. Folkehelseinstituttet anslår at 90.000 barn lever sammen med en forelder som har misbrukt alkohol siste året. Dette tilsvarer om lag to barn i hver eneste skoleklasse.
En undersøkelse gjennomført for AV-OG-TIL viser at én av ti har lagt merke til barn som sliter fordi foreldre eller familiemedlemmer drikker for mye. Kanskje du er en av disse og lurer på hva du skal gjøre.
En god begynnelse er å ta kontakt med barnet. Bruk navnet deres og vis at du blir glad for å se dem. Ta dem med på treningen eller lever dem i bursdagen sammen med dine egne unger. Selv om det kan virke vanskelig, så prat med foreldrene til den du er bekymret for. Still åpne spørsmål og hør om det er noe du kan hjelpe til med.
Alle foreldre vil det beste for barna sine og ingen ønsker å drikke så mye at det går utover familien. De fleste som sliter med alkohol drømmer om et helt vanlig A4-liv hvor de deltar på foreldremøter som alle andre. Men alkohol er fortsatt tabubelagt og skamfølelsen kan gjøre det vanskelig å be om hjelp. Vi som står rundt må gjøre hva vi kan slik at det blir enklere for familier å komme seg ut av en vond situasjon.
For det er menneskelig å ha det vanskelig. Ingen av oss går gjennom livet uten å få noen trøkker på veien. Møt derfor mammaen og pappaen som «aldri stiller opp» med raushet og vennlighet.