(Dagbladet): – Det åpenbare er at guttungen er plassert på utsida. De andre elevene legger merke til det, sier Håvard Ravn Ottesen.
Han er far til seks år gamle Anders – en førsteklasseelev ved Strindheim skole i Trondheim.
Det Ottesen reagerer på er måten sønnen er plassert på årets klassebilde.
Mellom Anders og resten av førsteklassingene sitter to lærere – ikke ulikt bildet av Elis (5) fra Varberg som forrige uke skapte reaksjoner i Sverige og Norge.
- Anders har en alvorlig funksjonshemning, men er et veldig sosialt vesen. Det ser man på måten han lener seg inn mot resten av klassen, sier Ottesen til Dagbladet.
- Skolen har utfordringer
Faren tror det kan være mange årsaker til komposisjonen, men er likevel veldig skuffet over bildet.
Dette blant annet på grunn av ryktet til skolen.
Ottesen sier han ønsket at sønnen skulle gå på Strindheim skole, nettopp fordi de var flinke med barn i lignende situasjoner som Anders’.
- Dette er en forsterket gruppe som er flinke på omsorg, men de har noen utfordringer å ta innover seg, mener Ottesen.
- Bør ikke sitte på utsiden
Lise Lundh, medlem av foreldreutvalget i grunnopplæring (FUG), reagerer, i likhet med Ottesen, på måten bildet av barna er komponert.
Lundh ble trist da hun så bildet.
- Jeg synes at det er mange andre måter man kunne gjort dette på. Barn som er i randsoner bør ikke sitte på utsiden, sier Lundh til Dagbladet.
Tror barna merker det
Hun mener at barn generelt er inkluderende. Derfor er det, ifølge Lundh, viktig at voksne ikke legger føringer i slike bilder.
Lundh tror at de voksne på denne måten lærer barn at noen er annerledes.
- Det er fullt mulig å få til inkluderende løsninger. Likevel tror jeg dessverre mange foreldre vil kjenne seg igjen i dette, sier Lise Lundh til Dagbladet.
Reagerer også på mappebruk
Ottesen sier også at en mappe med informasjon om sønnens utfordringer ble liggende på et kontor i en måned før den ble tatt i bruk.
En alvorlig systemsvikt, mener faren.
- Det har satt Anders langt tilbake med tanke på kommunikasjonsnivå. Det er stor forskjell på å uttrykke meninger og å kommunisere om behov, sier Håvard Ravn Ottesen til Dagbladet.
- Ikke ekskludert
Rektor Lars Petter Eggesbø ved Strindheim skole så bildet i går.
Han synes det er vanskelig å si om det kunne vært komponert annerledes, men mener samtidig at Anders ikke er ekskludert fra resten av klassen.
- Jeg hadde helst sett at lærerne hadde vært plassert bak, eller på utsiden, av Anders, istedenfor på innsida. Samtidig opplever jeg at han er inkludert på bildet på en annen måte enn gutten i eksempelet fra Sverige, sier Eggesbø.
Rektoren legger til at elever og lærere ble plassert av fotografen fra Foto Norden, og at skolen først etterpå oppdaget hvordan bildet ble seende ut.
Når det gjelder mappa med informasjonen om utfordringene til Anders, sier rektoren at informasjonen der har blitt videreført muntlig.
Dette i et møte med barnehagen.
- Med i klassen
Rektoren sier at skolen har høy kompetanse når det gjelder de utfordringene som er blitt overlevert fra barnehagen.
Skolen har imidlertid fokusert på andre ting enn mappas innhold i oppstarten.
- Etter skolestart har det først og fremst handlet om å gi Anders en god opplevelse, samt å inkludere han i felleskapet, sier Eggesbø som ikke ønsker å kommentere Ottesens oppfatning av sønnens utvikling.
Rektoren legger vekt på at skolen hans fokuserer på inkludering, både når det gjelder Anders og hans medelever.
Eggesbø tror ikke at resten av elevene vil tenke over plasseringen til sin medelev.
- De andre elevene oppfatter ham som en del av klassen. De etterspør ham når han ikke er der, sier Lars Petter Eggesbø.
- Tar gjerne et nytt bilde
Per Halvorsen, daglig leder i Foto Norden, sier at det er fotoselskapets ansvar å stille opp gruppene på en god måte.
Han understreker at Foto Norden er i dialog med skolen. De tar gjerne et nytt gruppebilde dersom det er ønskelig.
- Vi har som målsetning å bygge gruppebilder med fokus på at alle skal synes, ha gode uttrykk, og være inkludert i gruppa, sier Per Halvorsen til Dagbladet.