(Dagbladet): En studie viser at snusing kan øke risikoen for hjerte-karsykdom minst like mye som røyking.
Undersøkelsen, som er gjennomført av Eli-Anne Skaug, Bjarne Nes, Stian Thoresen Aspenes og Øyvind Ellingsen, er å finne i den siste utgaven av i tidsskriftet PLOS ONE.
Skaug, som er forsker ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk, sier til Gemini.no at de ble overrasket over funnene, og at snus ikke på noen måte må anses som et trygt alternativ til røyk.
- Å anbefale snus som et trygt alternativ til tobakksrøyking kan ikke lenger anses som velbegrunnet. Det er å lure ungdom til å bli avhengig av et stoff som på lang sikt kan gi alvorlige helseproblemer, sier Skaug.
Verre enn hos røykere
Det er funksjonen i de såkalte endotel-cellene, som dekker innsida av blodårene, som er blitt undersøkt hos deltakerne i studien.
- Disse cellene er viktige fordi de er involvert i reparasjon av sår, blodlevring, regulering av blodtrykk og forsvar mot betennelse og bakterier. Hvis vi får skader på endotelet, øker det risikoen for åreforkalkning og blodpropp, forklarer Skaug til Dagbladet.
De rundt 1500 friske mennene som deltok i studien, fikk undersøkt blodårefunksjonen med en ultralydtest. Den gjøres, enkelt forklart, ved å måle hvordan arterien i armen reagerer på stress-stimuli. Hvis blodårene klarer å utvide seg når de blir utsatt for stress, er det et tegn på et de fungerer godt.
Blant gruppene som ble undersøkt, var det snuserne som hadde dårligst resultater på denne testen. Blodårene deres var til og med dårligere til å utvide seg enn hos røykerne.
Studien viste også at det var en ytterligere forverring hos de som ikke er i fysisk aktivitet.
- Trening ser ut til å motvirke snusens negative effekter – så lenge man er ung og holder seg i god form. Snus er ganske vanlig i for eksempel idrettsmiljøer. Mange oppfatter derfor snus som et helt ufarlig alternativ, og at den ikke har langsiktige skadevirkninger som hjertekarsykdom, sier Skaug.
- Verre enn jeg trodde
Overfor TV 2 peker også Skaug på at blodårenes negative reaksjon på snusen på lengre sikt kan føre til fatale hjerte- og hjerneinfarkt.
- Dette så verre ut enn jeg trodde det var. Det er kanskje ikke så lett for en 17-åring å tenke at man får sitt første hjerteinfarkt når man er 43 år. Men jeg håper det siger inn, i alle fall, sier hun.
I tillegg til den økte faren for infarkt, fører snusing også til økt risiko for kreft i både munn, strupe og bukspyttkjertel.
- Viktig med ny forskning
Frode Jahren, generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, sier til Dagbladet at denne rapporten kom som en aldri så liten overraskelse.
- For det første viser dette hvor viktig det er med ny forskning. Det viser at det er all mulig grunn til å være varsom, og at vi ikke vet nok. Jeg må si at jeg ble overrasket. Det har vært ganske kategorisk fra en del at snus er så veldig mye mindre farlig enn røyk. Når disse undersøkelsene her kommer, er det all grunn til å være overrasket, sier han.
Han sier videre at det heller ikke er rart at befolkningen ser på det som en stor helsegevinst å snuse i stedet for å røyke.D
- Det er det som har blitt kommunisert lenge, blant annet fra tunge forskningsmiljøer. Enkelte har ment at det er så mye som 90 prosent mindre helsefarlig enn sigaretter, sier Jahren.
- Dette er en kraftig påminnelse til oss alle sammen om at forskning er viktig, og at vi må ta inn over oss denne nye kunnskapen.
Ikke sunket inn
Jan Alexander, fagdirektør ved Folkehelseinstituttet, sier til Dagbladet at resultatene ikke kommer som noen stor overraskelse.
- Jeg er forsåvidt ikke overrasket. Vi utga en rapport om snus for halvannet år siden, og påpekte der at snus kan ha en rekke uheldige effekter på hjerte- og karsystemet, sier han.
Han legger til at risikoen ved å snuse, ennå ikke har sunket helt inn i offentligheten – at snus kan ha så alvorlige og uheldige effekter.
- Det er nettopp det. Det er slik at snusing øker risikoen for visse typer hjertesykdommer. Det å fortsette å snuse etter et hjerteinfarkt, er like farlig når det kommer til dødelighet som røyking, sier Alexander.
Økning
Tall fra SSB viser en nedgang i antall røykere i Norge de siste ti årene. I 2015 røykte 15 prosent av befolkningen mellom 16 og 74 år. Det var en nedgang på 12 prosentpoeng fra 2005.
Samtidig har andelen som snuser gått opp fra 7 prosent i 2010 til 10 prosent i 2015, men SSB skriver at det siden 2011 har vært liten endring i bruk av snus.
«Etter en topp i 2011 med 32 prosent snusbruk i aldersgruppen 16-24 år var det i 2015 25 prosent som brukte snus daglig eller av og til. Det er først og fremst den sporadiske bruken av snus som har gått ned».
«Sterke misoppfatninger»
Karl Erik Lund ved Folkehelseinstituttet har tidligere sagt til Dagbladet at «folket bærer på sterke misoppfatninger» og at «de tror snus er farligere sammenlignet med sigarettrøyking enn det faktisk er».
Lund sa i mai til Dagbladet at ungdommer alltid vil ha hang til å begynne med det «forbudte». Derfor er det viktigste man kan gjøre å fortelle dem at det er forskjell på produktene.
- Vi har drevet med snusforskning i ti år og publisert masse av forskningen vår. Fram til nå kan vi si at snus som røykeavvenningsmiddel har gitt mye høyere gevinst for folkehelsa, enn det negative bidraget som fører til at unge som ellers aldri ville begynt med tobakk, har startet å snuse.
Lund ønsker ikke å kommentere den ferske rapporten fra forskerne ved NTNU, men viser videre til lege Eli Heggen ved avdeling for preventiv kardiologi ved Ullevål universitetssykehus
- Ikke samme risiko
Heggen sier til Dagbladet at hun synes det er trist om folk nå tror at det er like farlig å snuse som det er å røyke.
- Vi vet at snus ikke gir den samme økte sykdomsrisikoen som røyk. Dette har vi veldig gode data på fra Sverige. Det kan være at denne tverrsnittsanalysen ikke har klart å korrigere for andre viktige ting eller at det som måles i studien likevel ikke har så stor betydning, sier hun.
Hun trekker også fram at rapportens konklusjon, at snus er mye farligere enn man hadde trodd, først må gi seg klinisk utslag før man skal slå noen form for alarm.
- Hovedbudskapet her må jo fortsatt være at unge mennesker ikke skal starte å røyke. Jeg har mange pasienter som tror snus er like farlig som røyk , og det er det ikke, sier Heggen, og legger til at det selvsagt er best om man klarer seg uten både snus og røyk.