Rusfeltet er fulle av dilemmaer og motsigelser. Det er som Dagbladets historie: De har vært mot statskirken, men for kvinnelige prester.
Oslo kommune deler ut rundt 1,4 million rene sprøyter hvert år, mens politiet beslaglegger slikt brukerutstyr.
Under ledelse av en Høyrebyråd er det i regi av Velferdsetaten arrangert kurs for å lære rusavhengige i Oslo å røyke heroin, som et tiltak for å redusere sprøytebruk og overdosedødsfall.
Under ledelse av en Høyrebyråd ble det bygget et eget røykerom i Storgata, mens Høyre her i bystyret ikke ønsker rommet skal tas i bruk. Det er som i barneregla «For i Bakvendtland, der kan alt gå an.» Vi bruker selvsagt ikke penger på å etablere kommunale tjenestetilbud, for så å låse døra.
Jeg har respekt for det verdisyn som ligger til grunn for at folk i Oslo bystyre er uenige i saker som dette, og det er en uenighet som går på tvers av partigrenser.
Men det er ingen prinsipiell etisk forskjell på om det på kommunens brukerrom for rusavhengige tas heroin ved sprøyte eller ved å røyke den.
Høyre, Rødt og KrF ønsker ikke at Oslo kommune skal søke Helsedepartementet om å få sette i gang et prøveprosjekt for røyking av heroin i eget røykerom og injsering av andre narkotiske stoffer enn heroin på sprøyterommet.
Helse- og omsorgsdepartementet hadde i 2013 saken ute på en svært bred høring. De to brede sammenslutningene innenfor rusfeltet Actis og Fagrådet, som i sum organiserer alt som kan krype og gå av feltets fagmiljøer, bruker- og pårørendemiljøer, anbefalte klart en lovendring for å åpne for inhalering av heroin i sprøyterom.
Helsesektorens aktører sa også et klart ja i høringsrunden, enten det var Legeforeningen, Oslo Universitetssykehus eller Helsedirektoratet. Særlig Helsedirektoratet gjorde et grundig arbeid som involverte svært brede fagmiljøer både nasjonalt og internasjonalt. Helsedirektoratet sier bl.a.:
Forslaget er «egnet til å gi økt verdighet til brukergruppen, og til å redusere smitte, infeksjoner og andre helseproblemer. Forslaget kan bidra til å redusere antall overdoser og hindre overdosedødsfall. Det kan også føre til økte muligheter for samtaler, veiledning og kontakt mellom hjelpeapparatet og personer med tung heroinavhengighet.»
Det er imidlertid håp for framtida. Forleden gikk et flertall i Høyres programkomite inn for det forslaget Høyre stemte imot i bystyre. Ja, de går lenger: de ønsker også forsøk med heroinassistert behandling.
Rusavhengige dør av overdose hver eneste uke. De har ikke tid til å vente på at det blir enda en ny runde med høring og ord, eller vente på Høyres landsmøte. De trenger handling nå.