Det 100 år gamle krimsyndikatet er i ferd med å gå i oppløsning. Nå forbereder politiet seg på blodig gjengkrig


(Dagbladet): De er Japans svar på mafien og har tjent seg søkkrike på hallikvirskomhet, pengeutpressing, narkotika og gambling.

I Japan kalles de organiserte kriminelle gruppene for yakuzaer, og den aller mektigste og største av syndikatene er 100 år gamle Yamaguchi-gumi.

Yamaguchi-gumi-yakuzaen har 10300 medlemmer spredd over Japan, og teller man med kvasi-medlemmer og støttespillere, består den kriminelle organisasjonen av 23400 personer, skriver den japanske avisa Asahi Shimbun.

Ifølge Fortune Magazine yakuzaaen de i 2014 en samlet omsetning på svimlende 660 milliarder kroner – et tall ingen kriminell organisasjon på verdensbasis er i nærheten av å konkurrere med.

Mesteparten av inntektene skal komme fra narkotikahandel, men de tjener også gode penger på beskyttelse, utpressing og forskjellig former for hvitsnippkriminalitet.

Frykter blodig gjengkrig

En intern konflikt i den mektige organisasjonen som styrer Japans underverden, skaper nå frykt.

Lederen, den hardbarka kriminelle Kenichi Shinoda (73), som ble Japans mektigste mafiasjef da han tok over yakuzaen i 2005, er nå i ferd med å kjøre organisasjonen i grøfta. En organisasjon han selv mener er essensiell for mange unge.

- Dersom Yamaguchi-gumi skulle gå i oppløsning, vil det antakeligvis bli mer bråk og uro enn det er nå, sa han i 2011 i et intervju med avisa Sankei ifølge Wall Street Journal.

Ifølge avisa skal lederen ha lansert planene om at han vil flytte yakuzaens hovedkvarter fra byen Kobe til Nagoya. The Guardian skriver at politiet nå gjør seg klare for en volds-eksplosjon som følge av konflikten.

- Politiet er veldig bekymret, og jobber preventivt for å unngå store problemer, sier Brett Bull som skriver om organisert kriminalitet for Tokyo Reporter.

Brudd

I et møte i går, skal Shinoda ha bannlyst 13 bander tilknyttet yakuzaen på grunn av illojalitet og misnøye med lederens planer om å flytte hovedkvarteret til et område hvor de vanligvis ikke opererer. Lederne møtte ikke opp på møtet.

Før de 13 gjengene ble lyst i bann, hadde krim-syndikatet 72 «under-sjefer» som alle styrte sin gruppe. Rapportene hevder også at flere av grupperingene som nå er uønsket er av de eldste og mest tradisjonelle.

Mange av disse har i likhet med den øverste ledelsen holdt til i Kobe, og akter å forme sitt eget syndikat under det samme navnet. Blant disse er Yamaken-gumi, Takumi-gumi og Kyoyu-kai.

Det er forventet at  utbryterne vil gjøre opprøret offisielt på et toppmøte tidlig neste måned.

«Yubitsume»

Kenichi Shinoda, som har vært leder for Yamaguchi-gumi-yakuzaen i ti år, startet derimot ikke sin kriminelle karriere i noen av disse grupperingene. Han arbeidet seg opp i Kodo-kai, en gruppe han selv startet og som har base nettopp i Nagoya.

Han har også sittet to perioder i fengsel. Først måtte han sone 13 år tidlig på 1970-tallet for å ha drept en rivaliserende Yakuza-sjef med en katana (tradisjonelt japansk sverd), og han satt også inne i seks år etter at han ble øverste sjef for syndikatet. Sistnevnte dom for medvirkning til ulovlig våpenbesittelse.

Han skaffet seg også et navn under Yakuza-krigene på 1980-tallet der mer enn 20 gjengmedlemmer ble drept og flere hundre arrestert over en femårsperiode.

På flere bilder er det også tydelig at han har amputert det ytterste leddet på lillefingeren på sin venstre hånd. En tradisjon kalt «Yubitsume».

Økonomiske hensyn

Tross sin voldelige historie er ikke yakuzaene i Japan kjent for å være like ekstreme som den italienske mafiaen eller de kinesiske triadene.

Ifølge The Guardian er det heller ikke ulovlig å være medlem av yakuzaen, men økt innsats fra politiet de senere årene har gjort det mindre lukrativt enn det var på høyden på 1980-tallet. Det er likevel de økonomiske utsiktene som nå gjør at Shinoda vil flytte basen sin. Nagoya ligger nærmere hovedstaden Tokyo enn Kobe.

- Oppdelingen vi når er i ferd med å se dreier seg mer om Japans økonomi enn politiets innsats. Kort fortalt er det mer penger å tjene i Tokyo, sier Bull.

Etter hvert som politiet har gjort innhogg i gjengenes tradisjonelle inntekter som narkotikasmugling, har mange begynt med aksjespekulasjon og tjener slik pengene sine på «lovlig vis» gjennom stråselskaper. De driver også med alt fra våpensmugling og prostitusjon til menneskesmugling og hvitvasking av penger.

Saturday, August 29th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments