Mener politiet har for få våpentimer i året. – Krever trening å treffe det man sikter på


I forrige uke tok en 24-åring seg inn på politistasjonen i Stavanger. Her løsnet han et skudd fra våpenet til en av politimennene som forsøkte å stoppe ham. I etterkant av episoden ble det klart at politiets praksis er at våpen skal være ladd og usikret i hylsteret, fikk VG bekreftet fra Politihøgskolen.

Det fikk generalløytnant Robert Mood til å reagere: «Norsk politi har skarpe skudd i kammeret hele tiden. Håper våpentreningen står i forhold til denne voldsomme beredskapen! #politi», skrev han på twitter.

- For lite

Mye tyder på at våpenopplæringen er langt under hva Mood håper på: Norske soldater som går med skarpladde våpen har flere timer med våpentrening daglig. Vanlig norsk politi som nå bærer skarpladde våpen har noe over 50 timer – i året, kommer det fram i Aftenposten i dag.

- Det er lite, sier Robert Mood til Dagbladet i dag.

Han mener det er viktig med mye trening for å unngå fatale situasjoner.

- Når man har skarpe skudd i kammeret, er man klar til å bruke våpenet sitt på sekunders varsel, til enhver tid. Da krever det veldig mye trening for å sikre at man faktisk treffer det man sikter på i hektiske situasjoner. Jeg har ikke sterke meninger om hvilke treningsstandarder man har i politiet. Det vet de mye bedre enn meg, utdyper Mood overfor Dagbladet.

Han snakker ut i fra egen erfaring som soldat, og mener at politiet og forsvaret bør utveksle erfaringer på disse områdene.

Mood ønsker flere trinn

Norsk politi har såkalt skarpladd beredskap for å unngå hele prosessen med å trekke våpenet, avsikre det, finne avtrekkerbøylen og rette våpenet mot noen, kommer det fram i Aftenposten. Svensk politi har samme praksis. Mood er skeptisk.

- Jeg ville heller argumentere for å ha en større fleksibilitet i en ekskaleringsstigen. Etterretningsarbeidet, samarbeidet mellom aktuelle aktører og eventuell rask respons med skarp innsats er viktigere enn bevæpning for å håndtere og avverge trusler, sier Mood.

Generalløytnant Robert Mood er tidligere hærsjef og jobber nå som Norges militære representant ved NATO-hovedkvarteret i Brussel.

- Norsk politi er godt utdannet og trent til å håndtere dagens bevæpningspraksis på en god og trygg måte. Erfaringer så langt viser også at politiet håndterer situasjonen med midlertidig bevæpning godt, sier seksjonssjef Steffen Ousdal i Politidirektoratets Avdeling for politiberedskap og krisehåndtering.

Han snur litt på problemstillingen:

- Det å benytte våpen i det sivile samfunn handler ikke bare om antall timer på skytebanen. Like viktig er det at norsk politi også trener på å unngå å bruke våpen. Å bruke våpen er alltid siste utvei, sier Ousdal.

Knapt fra Forsvaret

Dagbladet har vært i kontakt med Forsvaret, for å få deres vurderinger på når de mener våpen bør være ladet med skarpe skudd – og ikke. Her er deres svar:

- Hæren vil ikke gå dypere inn i hvilke vurderinger som ligger bak de forskjellige beredskapsnivåene. Hæren vil heller ikke gå dypere inn i sine utdanningsprogrammer knyttet til våpentrening, enn det som gitt til Aftenposten, sier Aleksander Jankov, talsperson for Hæren.

Wednesday, August 5th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments