- Dette er ikke enkelt å forklare


(Dagbladet): Astronomientusiaster verden over har hatt mye å glede seg over denne uka.

For nesten ni år siden ble romsonden «New Horizons» sendt opp, og tirsdag gjorde den en av sine viktigste oppgaver: nemlig å passere dvergplaneten Pluto, og foreta vitenskapelige observasjoner av den.

Sonden har foreløpig vært kilde til en rekke nye funn om dvergplaneten, blant annet at Pluto er større en tidligere antatt. NASA har også funnet ut at det er en fjellkjede der, der de høyeste fjellene skal være over 3000 meter høye og av is.

I kveld kom NASA med en ny avsløring.

Et nytt nærbilde viser ei enorm frossen slette, som ifølge organisasjonen virker å være «bare» ca. 100 millioner år gammel, og som fortsatt ser ut til å bli formet av geologiske prosesser.

- Ikke enkelt å forklare

Den frosne sletta er nord for Plutos isete fjell.

- Dette området er ikke enkelt å forklare. Oppdagelsen av disse slettene overgår alle forventninger, sier Jeff Moore, leder av «New Horizon»s geologi-team, til NASAs egne nettsider.

De skriver også at området likner det som på jorda kan beskrives som frosne gjørmesprekker, og har fått det uoffisielle navnet «Sputnik Planum», etter jordas første kunstige satellitt.

Området, som er omtrent 20 kilometer langt, har ei overflate av uregelmessige former. NASA har flere mulige forklaringer på hvordan overflata har blitt som den er, og vil gjøre flere undersøkelser når de får tilgang til bedre bilder i løpet av det neste året. 

- Vi har bare skrapet overflaten av vår Pluto-undersøkelse, men for meg ser det allerede ut som om det beste ble spart til slutt når det gjelder rekogniseringen av solsystemet, sier Alan Stern, hovedforsker ved Southwest Research Institute, som leder forskningen på Pluto, til nettstedet.

- Underlig

Tor Einar Aslesen, leder av Norsk Astronomisk Selskap, forklarer at disse funnene underbygger det forskerne de siste dagene har funnet tegn til: Det er fortsatt aktivitet på Pluto.

- Inntrykket vi har, er at Pluto er meget langt fra et dødt sted. Det er åpenbart aktivitet der, og da snakker vi om nylig, de siste hundre millioner år, sier han oppspilt.

Siden man har funnet ut at månen har vært død i rundt fire milliarder år, har forestillingen tidligere vært at blant annet Pluto også må være det, forklarer han.

- En slik overflate man ser nå må ha hatt en form for aktivitet som antakelig har med noe flytende å gjøre. Og det er underlig, for det er mer enn 200 kuldegrader der. Det ser ut som om det er krefter under overflaten som er aktive, som man egentlig ikke helt skjønner foreløpig, sier han.

- Bobler i en gryte

Forskere har også funnet tegn på aktivitet på Plutos måne, Charon.

- Charon har en stor canyon som er kanskje 900 kilometer lang, som dekker omtrent hele månen. Det tyder på vertikale krefter, sier Aslesen.

Han forklarer at mens det på jorden dannes fjellkjeder ved at landplater for eksempel kolliderer med hverandre, ser det ut som om det samme skjer på Pluto, men da med is.

- Det er en form for bobler i en gryte, som har gitt synlige tegn på overflaten. Charon er omtrent så stor som Mexico, og Pluto er bare litt større enn det igjen, så det er veldig små legemer, i alle fall i kosmisk forstand, sier han, og legger til:

- Det er veldig underlig, uventet og spennende. Det ser ut som om kraften inne i dem selv varmer dem opp.

Friday, July 17th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments