Aksjonerte mot tysk storbank i omfattende mafia-operasjon


(Dagbladet): Flere hundre tyske politimenn har det siste døgnet gjennomsøkt boliger og kontorer over hele Tyskland. Den store, koordinerte aksjonen er en del av jakten på italiensk mafia.

Mafiajegerne mistenker hvitvasking i stor stil gjort for mafiaen «Ndranghetaen» som har sitt utspring i regionen Calabria, sørvest i Italia.

«Grønn» mafiavirksomhet

Totalt 20 eiendommer skal være gjennomsøkt, sier påtaleansvarlig i den tyske regionen Osnabrueck Alexander Retemeyer til Reuters. Sentralt i etterforskningen er en vindmøllekraft med 48 vindmøller, som skal ha blitt finansiert ved hjelp av lån i HSHS Nordbank.

Det førte til at storbankens lokaler i Hamburg og Kiel ble gjennomsøkt av politistyrkene.

Politiet mener vindmølle-prosjektet i praksis var et hvitvaskingsanlegg. På denne måten gjorde de svarte penger tjent gjennom utpressing, narkotikasalg og annen kriminalitet ha blitt «grønne», ifølge  avisa Welt.

Også i Østerrike har det vært ransakinger, ifølge Reuters.

Mange delaktige

Påtaleansvarlig Retemeyer sier at de nå etterforsker flere selskaper med base i den tyske regionen Emsland, som er mistenkt for å ha vært delaktig i å sette mafiapenger i sirkulasjon.

Aksjonen skjer i tett samarbeid med italiensk politi.

Flere mistenkte, som ikke er navngitt, skal ha hjulpet Ndranghetaen med å hvitvaske penger via et nettverk av selskaper i Tyskland, Italia, San Marino og Sveits.

Her skal penger fra utpressing, narkotikasalg og annen kriminalitet ha blitt vasket om til hvite penger, tilsynelatende tjent på grønn energi, skriver taz.de.

Beslagla vindmøllepark i 2012

En italiensk domstol tok beslag i vindmølleparken allerede i 2012 basert på mistanken om at Arena-klanen var de reelle eierne av parken gjennom en kompleks struktur av stråmenn og selskaper.

Da den ble beslaglagt var parken en av de største i Europa, ifølge Reuters.

Også den tyske vindturbinlevrandøren Enercon skal ha hatt besøk av politiet i dag.

Verken HSH Nordbank eller Ebercon er gjenstand for etterforskning, understreker imidlertid politiet. Begge selskaper har i dag gjort det klart at de samarbeider med politiet.

Ndranghetaen består angivelig av over 100 klaner. Økonomien til mafianettverket skal ha vokst forbi den mer kjente Sicilianske mafiaen Cosa Nostra takket være en strategi der de har fokusert på kokainsmugling. 

Wednesday, November 20th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
October 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Recent Comments