E-sigaretter: Slik er de norske lovene


Dinside.no: Kampen om dampen har rast i flere år.

Og den ser ikke ut til å gi seg med det første.

For mens det er frelsetilstander i den harde kjernen e-sigarettbrukere, rundt 50 000 nordmenn ifølge SIRUS, så vil ikke myndighetene tillate salg i Norge.

I alle fall ikke helt, som du snart skal få se.

Dinside har fulgt e-sigaretten tett de siste årene, og svarer her på de vanligste spørsmålene rundt damping.

1. Hva er en e-sigarett?

Inne i e-sigaretten ligger en væske, ofte kalt juice. E-sigaretten varmer opp juicen så den fordamper, og denne dampen kan inhaleres på lik linje som røyken fra en vanlig sigarett.

Derfor kalles det å bruke e-sigaretter for «å dampe».

E-sigarettene kommer i alle former og fasonger, fra små sigarettliknende modeller, og modeller som ser ut som tradisjonelle piper, til gigantiske «mod-er». De mest avanserte brukerne kan legge tusenvis av kroner i utstyret sitt.

2. Og hva er denne væsken som brukes?

Dampevæske, væske, juice eller e-juice; uansett hva du velger å kalle den, inneholder de stort sett de samme ingrediensene. I alle fall hos de etablerte merkene.

Selve dampen kommer oftest fra propylenglykol («PG») eller vegetabilsk glyserol («VG»). For å få smak tilsettes aromastoffer i alle varianter. En e-sigarett kan derfor smake alt fra tobakk til jordbær. Nikotin kan også tilsettes, i varierende grad ut fra behov eller ønske.

Det finnes et utall merker med et utall smaker, i alle prisklasser. Noen typer e-sigaretter lar deg fylle denne væsken manuelt på tanken, mens mindre bruker ferdig fylte tanker, ofte kalt «cartridges» (patroner).

LES OGSÅ: Slik fungerer en e-sigarett

3. Er e-sigaretter lovlige i Norge?

Både ja og nei.

Ja, fordi du kan kjøpe selve sigarettene, alt utstyret du trenger og nikotinfri væske i norske butikker, som oftest nettbutikker. Og bruken er helt lovlig.

Nei, fordi det ikke tillates salg av nikotinholdig væske i Norge. Men du kan kjøpe alt dette lovlig fra land innenfor EØS som tillater salg.

LES OGSÅ: Slik er det kompliserte regelverket rundt e-sigaretter i Norge

4. Hvor får jeg kjøpt e-sigaretter?

Mange nordmenn kjøper selve utstyret de trenger fra norske nettbutikker, for å slippe unna 350-kronersgrensa og all moroa den fører med seg.

Men skal du ha nikotinholdig væske må du enten til utenlandske nettbutikker, eller reise utenlands. Du trenger ikke reise langt; Dinside besøkte tidligere i år Svinesund, hvor kjøp av e-sigaretter har blitt en del av harryhandelen for mange nordmenn.

Du kan ikke kjøpe mer enn for tre måneders personlig og medisinsk bruk. Det vil i teorien si at du kan bli avkrevd legeattest på at du bruker e-sigaretter for røykestopp, noe Tollvesenet har sagt til Dinside at de aldri gjør.

5. Hvorfor velger noen e-sigaretter?

- Jeg begynte for litt over ett år siden, grunnet helse, samt et ønske om å slutte. Som de fleste røykere nok har. Dypt der inne, sa damperen Tonje Skillebæk til Dinside i fjor.

– Jeg hadde allerede kuttet hverdagsrøyken, men ville bli helt røykfri. Det har jeg nå blitt, etter at jeg startet med e-sigarettene, sa meddamper Bjørn Andreas Maurseth.

Røykeslutt er altså hovedgrunnen for de aller fleste, da damp anses som både mindre skadelig og langt billigere enn tobakk. Frykten til myndighetene, er at også ikke-røykere hiver seg på dampingen om den tillates i større grad.

6. Er det lov å dampe innendørs?

Ja, det er lov å dampe e-sigaretter innendørs i Norge. Da røykeloven ikke omtaler e-sigaretter, har heller ikke det generelle røykeforbudet i Norge noen innvirkning på damping.

– Men eierne av lokalet har anledning til å forby e-sigaretter, har divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet sagt til Dinside.

Han fortalte samtidig at det blir vurdert hvorvidt bruken av også e-sigaretter skal reguleres.

7. Men er e-sigaretter trygge å bruke?

Det er en het debatt vi skal være forsiktig med å bevege oss inn i.

Men de fleste rapporter sier noe sånt at «joda, det er mye tryggere enn å røyke, men ikke akkurat sunt».

Du kan for eksempel lese Folkehelseinstituttets konklusjon om at «Bruk av e-sigaretter er ikke uten helserisiko, hverken for e-røykeren eller personer i nærheten». Eller hva Statens Institutt for Rusmiddelforskning (SIRUS) mener på deres nettsider, som blant annet kaller e-sigaretter en «vellykket røykesubstitutt».

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

Tuesday, June 23rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments