Advarer mot kvikksølv i torsk fra Indre Oslofjord


(Dagbladet): Torsdag kom advarselen fra Matttilsynet om at gravide, ammende og barn under fem år ikke burde spise torsk fra Indre Oslofjord, det vil si innenfor Drøbak.

Kan forårsake nevrologiske skader

Grunnen er at man har funnet torsk med så mye som 0,3 milligram kvikksølv per kilo fisk, meldte NRK, som først omtalte saken.

- Undersøkelsene viser at kvikksølvinnholdet i torsk fra Indre Oslofjord, det vil si fra Drøbak og inn, har gått ned i de i ytre deler av fjorden mens det har gått litt opp i indre del. Nivåene er likevel fremdeles over 0,2 milligram per kilo, forteller Lise Torkildsen, seksjonssjef i Mattilsynet.

Kvikksølvinnholdet i sjømat er i stor grad i form av metylkvikksølv, og det kan i store mengder forårsake nevrologiske skader på foster og helt små barn.

Mattilsynet melder at all annen fisk fra Indre Oslofjord trygt kan spises, men at alle også burde avstå fra å spise blåskjell på grunn av høye verdier av miljøgiften PAH.

«Nå ser vi signifikant økning av kvikksølv i torskefilet både for hele perioden og for siste 10 år (2004-2013). De siste tre årene har konsentrasjonen vært i tilstandsklasse 3 som går under betegnelsen “Markert forurenset”. Vi har ingen god forklaring på denne økningen», skriver forskningsleder for marin forurensing ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA), Morten Thorne Schaanning, i en epost til Dagbladet.

Avviser at dypvannsdeponiet er grunnen

Allerede i april advarte Miljødirektoratet om at kvikksølvnivået i fisk i Indre Oslofjord øker.

Akkurat hvorfor kvikksølvnivået øker, sier Thorne Schaanning i NIVA at de ikke har noen god forklaring på.

At det kan komme av dypvannsdeponiet ved Malmøykalven fra 2006 er én av teoriene, forteller forskningslederen. Den teorien avviser Miljødirektoratet i sin artikkel fra april, ført i pennen av direktør Ellen Hambro.

«Tilførslene av langtransportert kvikksølv via atmosfæren er avtagende, men likevel ser vi en økning i fisk i mange innsjøer på Østlandet og altså også i torsk indre Oslofjord. Det spekuleres på klimaendringer, bedrede oksygenforhold og endringer i den maten torsken spiser. Noen har ment at det er dypvannsdeponiet i Oslofjorden som er årsaken. Men det er ikke noe nøyaktig sammenfall i tid», skriver Thorne Schaanning.

Han peker også på at økningen bare ses for kvikksølv – og ikke for noen av de mange andre miljøgiftene som også var tilstede i disse massene.

Saturday, June 6th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments