- Likstanken i byen er uutholdelig


(Dagbladet):  – Det er ingen tvil om at dette er en storm av episke dimensjoner, sier Mattis Raulstøl, utenlandssjef i Røde Kors til Dagbladet.

Røde Kors jobber nå på spreng for å få kartlagt hvor behovet for hjelp er størst etter at «Haiyan», en av de kraftigste tyfonene menneskeheten har sett hamret Filippinene 7. november.

Så mange som 10 000 mennesker fryktes omkommet.

Fordi mye av infrastrukturen, som veier og telefonlinjer, er ødelagt er det store områder der verken myndighetene på Filippinene eller hjelpemannskaper har oversikt over. 

 - Vi frykter at det kan være store ødeleggelser også i disse utilgjengelige områdene, sier Raustøl.

Driver barnehjem

En av dem som fikk kjenne de voldsomme naturkreftene på kroppen er nordmannen Erlend Johannnesen. Han er president i Streetlight Norge som driver et barnehjem på Filippinene. Organisasjonen fikk først ikke tak i ham og fryktet for livet hans og til barna på barnehjemmet. Etter tre dager fikk de tak i ham. Han var i live, men beskriver voldsomme ødeleggelser.

Etter at de fikk snakke med ham i 15 minutter i går, sendte organisasjonen hans ut en melding der de forteller at situasjonen fortsatt er kritisk.

Erlend Johannnesen og de andre ansatte forteller at de har fokus på praktiske gjøremål for igjen å få tak over hodet til barna. Barnehjemmet de drev er alvorligs skadet og har mistet taket. Barna bor nå i parken utenfor barnehjemmet, mens de ansatte rydder unna søppel og glass og forsøker å reparerer bygget.

Fra byen Tacloban beskriver han skrekkelige scener:

« Det ligger døde mennesker overalt og hele tiden skylles det døde kropper på land. Likstanken i byen er uutholdelig. » 

« Butikker, kjøpesentre og mange hus blir ranet av store mobber på mange hundre mennesker hver dag, hele dagen og hele natten. » skriver organisasjonen i en melding.

Fare for epidemier

Utenlandssjef Raustøl i Røde Kors sier det nå er viktig å få hjelpen raskt i gang. Hvis ikke kan flere dø i kjølvannet av katastrofen av sykdommer og forurenset vann.

– Å få hjelpen inn fort er helt avgjørende. Jo lengre tid det tar å få hjelpen inn, jo større fare er det for at vi også får epidemier, sier han.

Stormen ødela 70 til 80 prosent av områdene den traff i Leyte-provinsen, sier politiinspektør Elmer Soria til Reuters. De fleste dødsfallene kom som følge av en flere meter høy, tsunamiaktig stormflo, ifølge lokale myndigheter.

Drevet av et intenst lavtrykk og pålandsvind på over 300 kilometer i timen, ble store vannmengder ispedd vrakgods dyttet inn over bebyggelsen.

Den humanitære situasjonen er kritisk. Ifølge FN er over 330 000 mennesker fortrengt fra sine hjem, og rundt 4,3 millioner filippinere er påvirket i en eller annen form.

Raustøl sier det er vanskelig å si hvor omfattende ødeleggelsene etter tyfonens herjinger er, sammenliknet med tidligere naturkatastrofer.

– Det snakkes om jordskjelvet på Haiti, tsunamien og slike ting, men det er vanskelig å trekke en nøyaktig parallell. Det vi vet er at det er veldig mange liv som er gått tapt, sier han.

Flere hundre nordmenn i området

Følge Utenriksdepartementet befinner det seg flere hundre nordmenn i de stormrammede områdene. På grunn av sviktende telefonnett og dårlig nettilgang er det mange som fortsatt ikke er gjort rede for. UD sier arbeidet er vanskelig.

– Ambassaden jobber for fullt med å sjekke alle bekymringsmeldingene. Men det kan ta tid fordi deler av telefonnettet ligger nede, sa  kommunikasjonsrådgiver Kristin Enstad i UD til NTB i går.

Monday, November 11th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments