Sprøyter gift inn i neshorn: Folk kan få diaré, kvalme, oppkast, voldsom hodepine


(Dagbladet): En gruppe miljøentusiaster har satt i gang et prosjekt for å redde neshornene i Sør-Afrika: Rhino Rescue-prosjektet. Her får dyra sprøytet inn en rosa gift i hornene. Giften skader ikke neshornene, men håpet er at krypskytterne skal holde seg unna, skriver nettstedet Pri.org.

Det rosa stoffet som sprøytes inn i hornene, bidrar til at de ikke kan brukes i medisiner i Asia. Det håper i hvert fall Lorina Hern og de andre i redd-neshorn-prosjektet.

Mennesker kan bli syke

De siste fire åra har Hern og flere andre sprøytet inn det rosa stoffet, som er et slags anti-parasitt-stoff. Det er ikke mulig å se på hornene at de har fått sprøytet inn væsken, men mennesker kan bli syke av stoffet.

- Folk kan få diaré, kvalme, oppkast, voldsom hodepine og andre nervesykdommer som kan bli permanente. Det kan også bidra til at mennesker utvikler kreft seinere i livet, sier Hern til Pri.org.

For ett år siden skrev 46 land under på den såkalte London-erklæringen, der målet er å få bukt med krypskytingen. Men stadig flere neshorn og elefanter blir skutt ulovlig av krypskyttere fordi stoff fra horn og elefenben er ettertraktet i den asiatiske medisinindustrien.

Safari = enorme inntekter

Stadig flere land ønsker å få bukt med krypskytingen, da safariturismen bidrar til enorme inntekter. Sør-Afrika får inn milliarder av dollar hvert år fra turister som håper å få se dyrene i fri utfoldelse.

Stadig flere av dem som eier områder med villdyr, betaler nå for å forsikre neshornene mot krypskyting. Men for å få forsikringen må neshornene bli sprøytet med det rosa stoffet.

Kritisk til innsprøyting

Den sørafrikanske regjeringen er ikke så positiv til innsprøytningen i hornene.

- Dette vil ikke forhindre krypskytingen, fordi vi har så mange neshorn i parken vår. Det er umulig å fange alle for å sprøyte inn middelet, sier William Mabasa i South African National Park Service.

Flere steder i Sør-Afrikas nasjonalparker henger det likevel plakater utenfor gjerdene: Her informeres det om at neshornene er behandlet med kjemikalier, som igjen gjør at hornene ikke kan brukes til medisin.

Sunday, March 22nd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments