Vi dumper 8 millioner tonn plast i havet hvert år men ingen vet hvor det havner

(Dagbladet): På tross av den enorme mengden plast som dumpes på havet hvert eneste år, vet vi ikke hvor 99 prosent ender opp.

En ny studie publisert i forskningstidsskriftet Science har kartlagt hvor mye plast som havner i havet. Og tallene er skremmende.

I 2010, endte mellom 4,7 og 12,7 millioner tonn plast på havets søppeldynge, ifølge forskerne. De mener det beste estimatet er 8,8 millioner tonn.

Og dette tallet vil trolig firedobles innen 2025, med mindre søppelhåndteringen forbedres, mener forskerne. For eksempel med mer gjenvinning eller mindre bruk av plastemballasje.

Verstingen Kina

Studien er ledet av Jenna R. Jambeck ved University of Georgia, og er den første siden 1970-tallet som kvantifiserer hvor mye plastsøppel som ender i havet.

- Vi må våkne opp og se all søpla vår, sier Jambeck til Washington Post.

Forskerne har studert produksjonsraten for plast og data for søppelhåndtering i 193 ulike land som grenser mot kysten. Deretter har de estimert hvor stor prosentandel som havner til sjøs.

De har funnet at Kina er den største syndebukken. De står for en fjerdedel av søpla som dumpes fra land.

«Søppeldynger»

Deretter følger Indonesia, Filippinene, Vietnam og Sri Lanka. De står til sammen for over halvparten av plastsøpla. USA er det eneste vestlige landet på lista over de 20 verstingene. De dumpet anslagsvis 77 000 tonn plast i 2010, ifølge studien.

Det store mysteriet er hvor all plasten blir av.

En annen studie, publisert i 2014, identifiserte store, virvlende søppeldynger i verdenshavene, som tilsammen inneholdt 35 000 tonn plast. Men dette er bare under én prosent av den plasten som finnes i havet, ifølge Science-studien.

Disse «søppeldyngene» er også vanskelige å oppdage, fordi de ligger like under havoverflaten, og partiklene ofte ikke er større enn én centimeter i diameter.

Bekymret

En av årsakene til at en så stor andel av plasten er «forsvunnet» kan være at den blir spist av fisk og plankton. En annen teori er at plasten skjuler seg i store isflak.

Forskerne er uansett bekymret for hvordan plasten påvirker livet i havet og næringskjedene.

- Mikroplast påvirker atferden og næringskjeden for sjøorganismer. Men sannsynligvis vet vi ennå ikke hvilke konsekvenser plastforurensning i havet kan føre til, sa forskningsleder Andres Cozar ved universitetet i Cádiz i Spania da de offentliggjorde «søppeldynge-studien» i fjor.

Saturday, February 14th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments