Så mye koster hytta deg

Dinside Interessen for fjellhytter er økende, viser ferske tall fra eiendomsmeglerforbundet Eiendom Norge. Fra februar 2014 til februar i år ble det solgt 3.188 hytter på fjellet, en økning på 26 prosent fra samme periode året før.

Og det er kanskje ikke så rart: Prisutviklingen har de siste årene vært lav, i 2014 steg prisene med 0,3 prosent, langt mindre enn den generelle prisstigningen på 2,1 prosent, og dagens lave renter gjør det ekstra gunstig dersom en må låne store deler av beløpet.

Som en ekstra bonus har omleggingen av systemet for fastsetting av ligningsverdi for boliger gjort det mer gunstig å investere i en fritidsbolig enn i en sekundærbolig, gitt at du kommer i en formuesskatteposisjon.

Likevel bør du tenke deg om to ganger før du investerer i en fritidsbolig.

Så mye koster hytta deg

Verdien av å eie en hytte du kommer tilbake til, år etter år, selv når barndomshjemmet er solgt, og du selv har flyttet fire ganger de siste tyve årene, er uvurderlig. Kostnadene er lettere å ha kontroll på.

Med Dinsides hyttekalkulator kan du regne ut nøyaktig hvor mye det koster deg å ha hytte – hvert år. Dette er den rene kostnaden ved bare å eie en hytte. I tillegg kommer kommunale avgifter, og en rekke kommuner krever også inn eiendomsskatt på fritidsboliger.

Kalkulatoren beregner den renten du i stedet kunne mottatt om du solgte hytta og satte pengene i banken, samt den formueskatten du ville ha unngått uten hytte.

Den totale årskostnaden vil selvsagt være den samme uansett hvor mye eller lite du bruker hytten din, men vi beregner også døgnprisen. Slik er det enklere å sammenligne med hva det ville kostet deg å leie en hytte, eventuelt ta inn på hotell.

PRØV SELV: Dinsides hyttekalkulator

Folkehytta: 1,5 millioner

En gjennomsnittlig norsk hytte på fjellet koster nå omtrent 1,5 millioner kroner, viser Eiendom Norges ferske statistikk.

Med et enkelt driftsbudsjett, og god bruk av hytten (juleferien, vinterferien, påsken, et par helger i løpet av året, samt en uke i sommerferien, 40 dager) vil døgnprisen på hytten være 2.074 kroner. Totalkostnad for året er 81.894 kroner.

Det er ganske mange døgn på hotell – eller flere uker i ulike leide hytter.

Merk at om du bor på hotell vil utgifter til mat og drikke spise en større del av feriebudsjettet enn om du kan lage alle måltider selv.

To av fem bruker bare hytta en til fire uker i året, ifølge en undersøkelse utført på vegne av av Nordea i 2010. Da stiller situasjonen seg annerledes. Bruker du hytta to uker i året, 14 dager, blir prisen per døgn hele 5.850 kroner. Totalkostnaden vil være den samme som for eksempelet over.

Likeledes om hytten er mer verdt enn gjennomsnittshytten: En stor og komfortabel hytte med alle fasiliteter i et populært hytteområde koster fort tre-fire millioner kroner. Våre beregninger viser at dersom du har cirka 50.000 kroner i årlige driftskostnader på en hytte til 3,5 millioner kroner, og bruker den 30 dager, i året, koster hvert døgn der 5.370 kroner. Årlig kostnad er 171.086 kroner.

Tjen penger på hytten din

Når du eier en hytte, har du gleden av å komme tilbake, igjen og igjen, til et sted du vet hvordan virker. I motsetning til en leiehytte, der du ikke vet om det står salt, pepper og kaffefilter, har du stort sett kontroll på hvilken stand hytta er i når du kommer fram.

Men er du villig til å dele på hytta, kan du spe på budsjettet ved å leie ut:

Du kan leie ut skattefritt for inntil 10.000 kroner per år. Overstiger leieinntektene dette beløpet vil du skattlegges for 85 prosent av det overskytende beløpet. Den inntekten skattlegges som normal kapitalinntekt, med 27 prosent.

Du kan trekke fra kostnader som er knyttet til utleie, for eksempel vask av hytte, kopiering av nye nøkler, et cetera, men normalt vedlikehold eller opprustning av hytten vil du ikke kunne trekke fra på skatten.

Dersom du bestemmer deg for å leie ut hytta et helt år og ikke bruker den selv, vil du måtte skatte 27 prosent av hele inntekten. Fordelen er likevel at du da kan trekke fra langt mer. Blant annet vedlikehold, kommunale avgifter, forsikring, festeavgift, annonsering av hytta, eiendomsskatt, slitasje av møbler, reiser, lys og varme (dersom det er inkludert i leien).

Synes du det virker stressende å leie ut? Profesjonelle aktører står klare til å gjøre jobben for deg, mot en prosentandel av inntektene. Et annet alternativ er den sosiale boligdeletjenesten AirBnB.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.

Friday, February 13th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments