Den ungarske statsministeren, Viktor Orbán, som kom til makta i 2010 med 52,8 prosent av stemmene i valget, har gjort landet til en «enfant terrible» i EU. De høyrevridde nasjonalistene i partiet Fidesz har innført et autoritært styresett, som har vakt stadig mer mistro i EU. Partiet har styrt med to tredels flertall i parlamentet i fem år og misbrukt sitt overveldende flertall, ifølge kritikerne.
Norge stanset i fjor utbetaling av EØS-midler til Ungarn på grunn av myndighetenes innskrenking av demokratiske rettigheter og inngrep overfor frivillige organisasjoner. Ungarn anklaget Norge for å støtte venstrevridde organisasjoner og for «utillatelig innblanding» i ungarsk politikk.
I en tale i fjor uttalte statsminister Orbán at han var i ferd med å bygge en «illiberal» stat i Ungarn. Han satte da fram Russland, Kina, Singapore og Tyrkia som forbilder. Tydeligvis ser han mer opp til disse autoritære statene – som innbyrdes er veldig forskjellige – enn til de demokratiske regimene i de andre medlemslandene i EU.
Forbundskansler Angela Merkel fra Tyskland har vært på sitt første offisielle besøk i Ungarn under Orbáns regjeringstid, og på en tidvis nokså anspent pressekonferanse trakk hun i tvil vertens forståelse for demokrati.
- Ærlig talt, jeg kan ikke forstå hva som menes med illiberalt når det kommer til demokrati, sa hun.
- Ikke alle demokratier må være liberale. De som sier at demokratiet nødvendigvis er liberalt forsøker å sette ei åndsretning over andre og vi kan ikke tillate det, svarte Orbán.
- Vårt parti, det partiet som jeg kommer fra, Den Kristelig-demokratiske Unionen, har tre røtter: Kristelig-sosial, liberal og konservativ. Det er derfor vi er et folkeparti. Så, for meg har ordet “illiberalt” ingenting å gjøre med demokrati, slo Merkel tilbake.
Merkel refset også verten for hans håndtering av avvikende meninger. Etter hennes mening vokser og blomstrer samfunnet når ulike grupper kjemper for å finne den beste veien framover. Det er en god modell også for Ungarn, framholdt hun.
- Vi snakket om våre sivile samfunns utvikling, og jeg pekte på at det er veldig viktig i et demokrati, også når man har et bredt flertall, som den ungarske statsministeren har, å anerkjenne rollene til opposisjonen, det sivile samfunnet og media, understreket Merkel.
Dette er ganske sterk kost, på et offentlig pressemøte, under et offisielt besøk og med verten til stede. Når det kan gjøres er det både fordi Merkel er den hun er og er leder i mektige Tyskland og fordi hun har solid ryggdekning blant de andre lederne i EU. Det vet nok også Orbán godt.
Og Merkel bare fortsatte sitt frivillige «undervisningsoppdrag» i et møte med studenter ved det tysk-språklige universitetet Andrassy, hvor hun fikk en æresdoktorgrad.
- I et demokrati er opposisjonen ikke en fiende, flertallet må beskytte mindretallet, sa hun.
Og hun forsvarte mangfold i presse og kringkasting, samt et fritt sivilt samfunn av organisasjoner. Dette er omtrent den samme kritikken av styresmaktene i Ungarn som Norges Europa-minister, Vidar Helgesen, har framført overfor ungarerne. I EU mener de toneangivende lederne at Orbán undergraver demokratiet og rettsstaten, to grunnsteiner i EU-samarbeidet.
Til stor vrede i EU, som har et veldig kjølig forhold til Russland på grunn av krisa i Ukraina, skal president Vladimir Putin komme på statsbesøk til Ungarn 17. februar. Ingen andre land vil nå innby Putin. Men her lykkes altså Putin å erte og splitte EU ved hjelp av Orbán.
Bare svært motvillig har Ungarn gått med på straffetiltakene mot Russland. EU «har skutt seg i foten», sa han i fjor. Han fikk til svar under et toppmøte: «Det er bedre å skyte seg i foten enn å bli skutt i hodet.»
Orbán har forsøkt å ha et bein i hver leir, et nærere forhold til Russland samtidig som landet er med i EU. Han har forsøkt å utvide de økonomiske båndene til Russland, som nå skal modernisere Ungarns kjernekraftverk. Og han tok en heftig krangel med andre i EU da gassrørledningen Sørstrømmen ble skrinlagt.
Budskapet fra Merkel, som hun målbærer på vegne av EU, er: Du kan ikke fortsette å danse mellom Øst og Vest som det passer deg! Ungarn må velge side, særlig i disse spente tidene i Europa. Hun hadde også med seg en advarsel mot rasisme i det ungarske samfunnet og et budskap om europeisk toleranse.
Tusener av opposisjonelle hyllet henne med en varm velkomst. Spørsmålet er om hun klarte å overtale Orbán til å omgjøre sine valg.