(Dagbladet): At klesstilen har forandret seg stort gjennom tidene er ingen hemmelighet. Og dagens stil inneholder både store skjorter, «Boyfriend jeans» og spesielle solbriller.
Likevel har det aldri vært så spennende å kle seg unikt – men det har sin pris.
Ville belyse temaet
Det amerikanske motebladet Vogue har den siste tiden vært ute på dypt vann, etter at de omtalte stjerneparet, den amerikanske modellen Gigi Hadid (22) og artisten Zayn Malik (24), som kjønnsflytende.
Omtalen skal ha kommet etter at paret åpnet seg om at de stadig låner klær av hverandre.
Bladet har møtt hard kritikk etter at de hadde saken på forsiden av motemagasinet, og har nå innrømmet at de feiltolket saken da de omtalt paret som: «En del av den nye generasjonen som omfavner kjønnsflyting». Dette skriver Independent.
På sosiale medier har det stormet mot Vogue i etterkant.
«Å bruke din kjærestes T-skjorte gjør deg ikke til en kjønnsflyter», skrev en på sin Twitter-profil, mens andre har vist sin frustrasjon overfor magasinet.
I en uttalelse har magasinet beklaget måten de løste saken på og at intensjonen var å belyse et viktig tema.
– Saken var ment for å belyse hvilken påvirkning kjønnsflyting og ikke-binære samfunn har hatt på mote og kultur.
– Vi beklager på det sterkeste for at saken ikke gjenspeilet den tanken – vi misset poenget, het det i uttalelsen fra bladet.
– Handler ikke om kjønn
Et innlegg delt av Gigi Hadid (@gigihadid) torsdag 13. Juli. 2017 PDT
Bakgrunnen for saken skal i første omgang ha vært en samtale mellom artisten og den amerikanske modellen.
Malik skal ha spurt kjæresten hvilken T-skjorte han hadde lånt av henne tidligere, og videre forklart at han ikke bryr seg om den var laget for jenter.
Hadid svarte klart på kjærestens spørsmål:
– Det handler ikke om kjønn, men om fasong og hva som føles komfortabelt den dagen. Det er uansett morsomt å utforske.
– Snakk med det aktuelle samfunnet
Skribent Jacob Tobia skrev om temaet i en artikkel for Cosmopolitan. Der gikk han hardt ut mot Vogue, og anklaget dem for å bruke transpersoners problemer, identiteter og politiske tyngde til å krydre opp to ciskjønnede (mennesker som definerer seg som kjønnet de er født biologisk i, journ anm.) kjendiser på magasinets forside.
Videre forklarer Tobia at dersom magasinet ønsker å skrive om et marginalisert samfunn, snakk med det aktuelle samfunnet.
Fikk kritikk
Det er ingen hemmelighet at Gigi Hadid er en av verdens største modeller. Med suksessen følger også en god dose kritikk, noe stjerna fikk kjenne godt på da hun prydet forsiden av den første arabiske utgaven av Vogue noensinne. Den 22 år gamle modellen var avbildet med et hårdekkene, glitrende sjal på hodet, og dette fikk fansen til å rase.
Ifølge New York Daily News var tilbakemeldingene i sosiale medier harde.
På Twitter poengtert flere at det var feil av magasinet, som har kvinner i nettopp Midtøsten som målgruppe, å ha ei amerikansk jente på forsida.
«Gigi blir hyllet for å ha på seg en hijab fordi det er «mote», mens damer som faktisk bruker det blir angrepet, utskjelt og truet», lød en av meldingene.
Hadid er halvt palestiner og halvt nederlender. Hun vokste opp i USA sammen med foreldrene sine, og har tidligere uttalt at hun setter pris på kulturmiksen som utgjør hennes familie. 21-åringen har også sagt at man ikke bør diskriminere eller forskjellsbehandle på grunn av etnisitet.
Hun har selv lagt ut det omstridte magasincoveret, skutt av anerkjente Inez Van Lamsweerde og Vinoodh Matadin, i sosiale medier. På Instagram kom hun med en klar beskjed til følgerne sine.
«(…) som et motesamfunn er det fint at vi kan feire og dele forskjellige kulturer med verden. I og med at jeg er halvt fra Palestina, betyr det alt for meg å kunne være på den første forsida av Vogue Arabia, og jeg håper at magasinet vil vise en annen side av industriens ønske om aksept (…)», skrev hun blant annet.