(Dagbladet): «Jeg er så redd. Jeg er vettskremt.»
Rania Mustafa Ali filmer seg selv med et go pro-kamera, timer før hun og kompisen Ayman skal gå om bord i den overfylte båten som skal føre dem fra Tyrkia til Hellas. 20-åringen fra Raqqa har betalt smuglere for å frakte henne over Egeerhavet, men nå angrer hun.
Ali vet at båtflyktninger før henne har druknet i forsøket på å nå Europa. Hun lukker øynene og puster tungt. I neste klipp er hun om bord i båten, omringet av oransje flytevester.
Risikerer livet
Sekvensen er en del av dokumentaren «Ranias flukt», som har premiere på Cafeteatret i Oslo i kveld, i regi av Oslo Dokumentarkino.
Filmen vises også på NRK2 i kveld, og publiseres i en internasjonal utgave hos The Guardian.
«Ranias flukt» er regissert av prisbelønte Anders Sømme Hammer, som ble kjent med Ali da hun bodde i den syriske grensebyen Kobane og planla flukten til Europa. Han utstyrte henne med et kamera, som hun brukte som «dagbok» på reisen fra Syria.
Det er disse dagbok-videoene, i tillegg til Hammers egne videoopptak fra Syria, Hellas og Østerrike, som utgjør dokumentaren.
- Jeg ville vise verden hva flyktninger går gjennom og opplever på veien til Europa. Hvordan flyktninger risikerer livet for å komme seg vekk fra krig og havne på et trygt sted, sier Ali til Dagbladet.
Selv er hun oppvokst i krigsherjede Raqqa, men flyktet i september 2015 til Kobane nord i Syria sammen med faren og fem søsken. Våren 2016 tok hun seg over grensen til Tyrkia, og derfra videre til Europa.
Veien til Wien, der Ali bor i dag, var tøff, med stengte grenser, frykt, slumliknende flyktningleirer og politibrutalitet.
Saken fortsetter under bildeserien.
Vettskremt
En hendelse fra grensen mellom Hellas og Makedonia sitter spesielt hardt i. Der ble Ali og hundrevis av andre flyktninger angrepet med tåregass, sjokkgranater og gummikuler av det makedonske politiet.
- Jeg var vettskremt og sjokkert. Hvorfor gjorde de det? spør 22-åringen.
Også Hammer var til stede på den makedonske grensen. Nordmannen har sett det meste etter årevis som journalist i krigsherjede land, men ble likevel sjokkert over angrepet flyktningene ble utsatt for. Selv besvimte han etter å ha blitt eksponert for tåregass over flere timer.
- Det virket ikke som om politiet hadde grenser for bruk av makt. Jeg er glad vi fikk filmet det, sier Hammer.
Både Hammer og Ali tror at «Ranias flukt» kan gi flere et innsyn i hvordan det virkelig er å være flyktning i dag.
- Jeg håper at seerne kan prøve å relatere til det jeg har opplevd, sier Ali.
Hammer håper spesielt at én gruppe nordmenn benker seg foran TV-skjermen i kveld:
- Alle politikere burde se den. Jeg er oppvokst i Norge – vi har veldig mye plass, sier dokumentarfilmskaperen, som reagerer på hardheten i dagens flyktningdebatt, både i Norge og resten av Europa.
- Jeg håper at dokumentaren kan gi flyktningers situasjon et menneskelig ansikt. Vi må spørre oss selv om dette er måten å behandle dem på.