(Dagbladet): For mellom tre og fire år siden bygde Pål Morten Borgli en hytte i Lindesnes kommune.
Pål Morten Borgli (Frp) er varaordfører i Sandnes kommune, hvor han selv er bosatt.
Fra 1. januar måtte han begynne å betale eiendomsskatt for hytta i Lindesnes.
- For meg blir det bortimot 10 000 kroner i året, jeg som ikke bruker kommunens tjenester i det hele tatt, sier Borgli til Fædrelandsvennen, som først omtalte saken.
Ordfører synes også skatten er urettferdig
- Selvfølgelig er det folk som reagerer på at jeg ikke kan betale eiendomsskatt, men jeg peker på et prinsipp som omhandler at jeg skatter til kommunen jeg bor i. Der bruker jeg offentlige tjenester som skole og barnehage. Så har jeg valgt å bygge hytte i en annen kommune på et tidspunkt hvor det ikke var eiendomsskatt, sier Borgli til Dagbladet i en munter tone.
Etter flere år uten eiendsomsskatt, har Lindesnes kommune nå besluttet at de er nødt til å innføre det for å få budsjettet til å gå opp.
- Jeg synes også at skatten er urettferdig og at den rammer feil, men det er min fordømte plikt å levere et budsjett i balanse, sier ordfører i Lindesnes kommune, Janne Fardal Kristoffersen (H), til Dagbladet.
- Når utfordringsbildet endrer seg og vi får lavere statlige overføringer og et mer kostbart brannvern, for eksempel, så var det rett og slett den siste muligheten vi hadde for å få inn de pengene som skal til for at innbyggerne våre de tilbudene de har krav på, fortsetter hun.
- Glad de ikke sa ja
Pål Morten Borgli forteller at han trives godt på hytta, og at han, på tross av eiendomsskatten, sannsynligvis kommer til å bli værende som fritidsboligeier i kommunen en stund til.
- Selv om jeg har en god inntekt og klarer å betale eiendomsskatten, er det ikke alle som har like god råd eller to inntekter. Ikke alle som har hytte er rike. Mange kjøper eller bygger hytte fordi det er en drøm de har hatt lenge.
Han mener at Lindesnes nå har lagt en stor belastning over på hytteeierne.
- Jeg føler at jeg ikke burde betale den skatten når jeg som gjest i kommunen bare gjør to ting: Koser meg og bruker penger. Så er jeg jo prinsipielt motstander av eiendomsskatt på noe man allerede har betalt for og skattet av. Jeg har betalt rundt en halv million kroner i moms på hytta, knyttet til bruk av leverandører og materiale. Jeg har konsekvent benyttet meg av lokale leverandører og støttet det lokale næringslivet i Lindesnes, sier han.
Da eiendomsskatten ble innført, sendte han et brev til kommunen hvor han tilbød dem å kjøpe hytta.
- Det gikk på at dersom jeg bare var til plunder og heft, kunne de få kjøpe hytta av meg til samme sum som jeg kjøpte for. Det var jo et godt tilbud, så jeg er litt glad for at de ikke sa ja, sier Borgli og ler.
Et valg mellom flere onder
For ordfører Janne Fardal Kristoffersen takket pent nei til tilbudet.
- Jeg har jevnlig dialog med varaordføren og jeg synes det er hyggelig at han har fått et flott feriested her. Vi er en attraktiv kommune med 2000 ferieboliger og jeg skjønner at ingen liker en ekstra skatt, men i valget mellom onder, var det dette vi endte opp med.
Med 2000 ferieboliger, opp mot 5000 innbyggere, vil eiendomsskatten utgjøre en nødvendig inntekt for kommunen.
- Hadde vi måttet kutte i utgifter, hadde det gått utover lovpålagte oppgaver, og det kan jeg faktisk ikke gjøre. Så er det også sånn at de som eier feriebolig her og som for eksempel har behov for hjemmehjelp, får det på Lindesnes’ regning.
Det er et behov som de merker at blir stadig større.
- Hytteturister blir eldre og noen trenger betydelig pleie. Da kan de faktisk velge å være månedsvis på hytta og vi må stille opp med det de måtte trenge. Vi kjører ut til flere av hyttene med båt, forteller Kristoffersen.
Når det gjelder Borglis hytte, har han faktisk fått tilbud fra andre.
- Det skal ikke stå på det. En ordfører kontaktet meg og tilbød meg en hyttetomt. Det er kjempemorsomt og spennende, men jeg har brukt mye tid på å sikre meg denne hytta.