Trump har fått med seg Kina og Japan på laget: – Målet er å destabilisere Nord-Korea

(Dagbladet): USA, Japan og Kina går sammen om å håndtere Nord-Korea i fellesskap.

Det ble kjent etter at USAs president Donald Trump søndag hadde telefonsamtaler med Japan og Kinas statsledere om Nord-Koreas atomprogram og den økte trusselen.

Stein Tønnesson, forsker ved Fredsforskningsinstituttet, tror dette er et tegn på at Trump er utålmodig og at han ønsker ytterligere handling mot Nord-Korea. Den amerikanske presidenten har flere ganger reagert på missilene diktaturstaten har skutt opp.

- Demper ned Trump

- Trumps telefonsamtaler med statsminister Abe Shinzo og president Xi Jinping har to hovedformål. Det ene er å øke presset på Kina for å skjerpe sanksjonene mot Nord-Korea. På den andre siden risikerer Sør-Koreas Moon Jae-in å skuffe sine velgere, som regner med at han vil forlate den harde linjen overfor Nord-Korea og søke tilnærming i stedet, sier Stein Tønnesson til Dagbladet og fortsetter:

- Trump har nå kraftig økt dette presset ved å innføre sanksjoner mot kinesiske selskaper som handler med Nord-Korea, og ved å gi grønt lys for våpensalg til Taiwan. Xi skjærer utvilsomt tenner, men jeg tror han kommer til å bøye av lite grann i stedet for å sette hardt mot hardt. Trolig vil han gjennomføre noen nye sanksjonstiltak, i et forsøk på å dempe ned Trump.

Tønnesson sier at Xi helst vil unngå en åpen krise i forholdet til USA fram til Kinas Kommunistiske Partis 19. kongress, som trolig blir avholdt i november. Etter partikongressen, hvor Xi sannsynligvis konsoliderer sin maktstilling, vil han være klar for å håndtere en krise.

- Trump kommer før eller seinere til å rette kraftig skyts mot Kina for å ikke ha tvunget Nord-Korea til å avbryte sitt atomvåpenprogram. Når krisen kommer mellom ham og Xi, vil den trolig gjelde noe annet, kanskje handel, kanskje våpensalget til Taiwan, kanskje i Sør-Kina- eller Øst-Kina-havet, sier Tønnesson og fortsetter:

- Trumps andre formål har vært å presse Sør-Korea til å stille seg bak og overholde sanksjonene mot Nord-Korea, altså spille på lag med USA og Japan. Det ga Trump tydelig beskjed om til Sør-Koreas nye president Moon Jae-in da de møttes i Det hvite hus 30. juni, og Moon ser ut til å bøye av selv om han aktivt ønsker en tilnærming mellom de to koreanske statene.

- Kina: Påvirket negativt

Det var søndag kveld Donald Trump snakket med Japans statsminister Shinzo Abe og Kinas president Xi Jinping. Nord-Korea og landets atomprogram var en del av diskusjonen med begge ledere.

Kinas president Xi Jinping ba i en telefonsamtale USAs president Donald Trump om å holde fast på den såkalte «ett-Kina-linjen», ifølge NTB.

Xi sa på telefon med den amerikanske presidenten at «de har oppnådd viktige resultater» etter at de to møttes i Florida i april, men sa også at det bilaterale forholdet er «påvirket av negative faktorer», skriver NTB.

Forholdet mellom de to statsoverhodene kom skjevt ut da Trump tiltrådte som president og antydet ny kurs overfor Taiwan, som både ledelsen i Beijing og resten av verden inntil nå har behandlet som en del av Kina.

For at det ikke skal bli enda skjevere, er de nødt til å samarbeide.

Utålmodige statsledere

Nord-Korea hadde tidligere en allianseavtale med Kina, men nå har Nord-Korea ingen allierte i verden. Kina er like opptatt av å stanse Nord-Koreas atomprogram som USA.

- Xi skulle gjerne ha lagt mye sterkere press på Nord-Korea hvis han trodde at det ville føre fram. Problemet er at Kina ikke har noe særlig innflytelse i Pyongyang. Kim Jong-un er egenrådig og bøyer seg verken for løfter eller sanksjoner. Han vil ha atomvåpen og han vil ha raketter som kan ramme USA. Det er helt uakseptabelt for USA. Trump er utålmodig. Xi er mer tålmodig, sier PRIO-forsker Stein Tønnesson.

Tønnesson tror en langsiktig plan vil kunne berge en ny krig:

- Xi og Sør-Koreas Moon Jae-in vil kunne finne hverandre i en langsiktig strategi, der Nord-Korea trekkes inn i et økonomisk og kulturelt samarbeid gjennom avtaler som gjør at Kim Jong-un kan føle seg mindre truet og dermed kanskje kan gå med på å nøye seg med de atomvåpnene han allerede har, sier Tønnessonn og sier at målet med

Men hvilke faktiske planer landene har, er ikke kjent – annet enn sanksjoner.

- Målet med sanksjoner er ikke å stabilisere, men å destabilisere Nord-Korea, slik at Kim Jong-un skal bli medgjørlig og gi opp atomvåpenprogrammet sitt. Det kommer ikke til å føre fram.

Til helga arrangeres G20-toppmøtet, og mange av statslederne skal møtes for første gang. Særlig for Trump blir det noen nye fjes – som Vladimir Putin.

Under G20 skal det bli holdt et eget toppmøte mellom Japan, Sør-Korea og USA, som ifølge Tønnesson har til hensikt å sikre at Sør-Korea fortsetter sanksjonspolitikken mot Nord-Korea og avstår fra tilnærmingstiltak så lenge Nord-Korea opprettholder sitt atomvåpenprogram.

- Sør-Koreas Moon Jae-in kommer i et vanskelig dilemma. På den ene siden risikerer han å ødelegge forholdet til Sør-Koreas allierte USA. Da Moon og Trump møttes 30. juni, krevde Trump store endringer i handelsforholdet de to landene imellom, slik at USAs handelsunderskudd kan reduseres. Sør-Korea befinner seg derfor i en situasjon som likner mer og mer på Kinas. Det blir spennende å se om Moon velger å skuffe sine velgere og bøye seg for Trump og Abe eller om han søker et nærmere samarbeid med Kina. Xi Jinping og Moon Jae-in er langt på vei enige når det gjelder hvordan det er best å håndtere Nord-Korea.

Monday, July 3rd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments