FORSØKET på å hente inn forspranget til tilsynelatende helt suverene Martin Johnsrud Sundby ødela denne sesongen for Petter Northug. Underveis i det utfordrende prosjektet med å få en sterk nok fysisk base til å kunne spurte inn nye gull, gikk det helt feil. Petter trente i stykker kroppen, og misset for en sjelden gang med formoppbyggingen til et mesterskap.
Nå kommer det en ny slik utfordring før OL i Pyeongchang neste vinter for Norges sikreste gullgutt:
- For hvordan blir det mulig å slå Johannes Høsflot Klæbo i en spurt?
Etter å ha sett en stokk stiv 20-åring hente inn en av sportens raskeste avsluttere bare i løpet av de siste hundre meterne i Quebec i går, virker denne oppgaven vrien.
FOR det som skulle vært en gedigen triumf på hjemmebane for Alex Harvey og en boost for langrenn på et nytt kontinent, endte med enda en Klæbo-seier. Unggutten kom bakerst i tetrioen inn på stadion etter at Niklas Dyrhaug hadde tatt sjansen på en sugende langspurt.
Tilsynelatende var Johannes tom for krefter i kampen mot to av sportens sterkeste avsluttere, men den ekstreme fartsøkningen hans holdt likevel:
- Det å kunne vinne, koblet inn noe helt annet, forklarte han spurten etterpå.
Forøvrig er toppfarten hans uforklarlig høyt.
DERFOR ble det borteseier på den skifesten der hele Quebec feiret byens flotte verdensmester Alex Harvey. Det blir uansett gode dager framover både for Harvey og canadisk langrenn som ny kultsport, men enda sikrere ser framtida ut for tidenes yngste sammenlagtvinner i verdenscupen i sprint. Han er raskere enn alle, og han er definitivt et norsk naturprodukt.
Eller for å se det med utenlandske øyne. Svenske selvsagt:
- Det siste denne sporten lengter etter er enda en norsk superløper, sa Anders Blomqvist, langrennsekspert på Sveriges Television (SVT), og minnet om hvordan Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby har dominert de siste årene.
BLOMQVIST og de andre svenske ekspertene har i dagesvis overøst den unge Klæbo med superlativer. De som er glad i sporten kan ikke gjøre noe annet:
- Vi får bare nyte underholdningen, konkluderte SVT-veteranen enda en oppvisning av Johannes.
I likhet med alle som kan langrenn, erkjenner Anders Blomqvist hvordan breddearbeidet i norsk langrenn mer enn noen gang får fram nye herreløpere i verdensklasse. Før denne sesongen innførte det internasjonale Skiforbundet (FIS) nye strengere kvoteregler for å begrense den norske dominansen. Det har gitt flere harde diskusjoner om norsk laguttak, men ingen radikal forandring av sammenlagtlista:
- Blant de 20 beste i verdenscupen var det 11 norske løpere.
Og det uten Petter Northug i form.
LIKE overbevisende er ikke rekrutteringen hos jentene, men der har jo Norge vunnet alt av VM-gull og verdenscuper denne vinteren.
Det er formidabelt. Ikke minst fordi resultatene har kommet i en sesong der konkurrentene egentlig har hentet inn mye av forspranget, og der en løper som Stina Nilsson er blitt sterk nok til å vinne på flere ulike distanser.
Den norske utfordringen blir igjen å tette avstanden mellom de etablerte topp internasjonale løperne og de som i påvente av Therese Johaug er ranket fra nummer åtte og nedover. Det kan gjøres ved å holde større landslag og fylle alle jentekvotene uansett nivå.
FØR denne sesongen ble løpere som hadde slitt med sykdom vraket og landslagene redusert for å passe de mindre kvotene i verdenscupen. Det rimer ikke med de solide holdningene til fellesskapet som har hjulpet sporten gjennom en turbulent vinter.
For selvsagt hadde Petter Northug helt rett i fjor vår da han kritiserte vrakingen av lillebroren sin. Et Skiforbund som ellers tilstreber mest mulig kunnskap på de ulike landslagene sine, skal ikke være knipne med å dele ut landslagsdrakter både til trening og i konkurranse.
I lengden vil en slik sparepolitikk unødvendig isolere landslagene fra ulike private satsinger, og øke muligheten for at gode løpere trener feil fordi de under forberedelsene mangler ressurser til nødvendig testing.
Og for å si det forsiktig:
- En skinasjon som får fram superløpere som Johannes Høsflot Klæbo, har på alle måter råd til å være raus.