Stortinget kan avgradere hemmelig rapport om terrorsikring

- Dette dokumentet viser tydelig at Stortinget både konstitusjonelt og lovlig kan foreta en avgradering, sier lederen for kontroll- og konstitusjonskomiteen, Martin Kolberg (Ap), til Dagens Næringsliv.

Kolberg mener Stortingets presidentskap allerede denne uken må iverksette prosessen som skal ende med en avgradering av de hemmelige dokumentene som omhandler svikt i sikringen av sentrale mål mot terror, sabotasje og kriser.

- Anarki

Komiténestleder Michael Tetzschner (H) sa til NTB i forrige uke at det vil være en form for anarki om Stortinget fjerner graderingen av dokumentene. Dette tilbakeviser Stortingets egne eksperter.

- Dette hadde ikke vært gjort om det ikke hadde handlet om befolkningens sikkerhet. Og det hadde heller ikke fra Aps side vært gjort dersom dokumentene inneholdt opplysninger som reelt sett hadde truet landets sikkerhet, sier Kolberg.

Selv om det nå er åpnet for avgradering av dokumentet, er det fortsatt uavklart hva stortingsflertallet til slutt vil falle ned på. Dersom Høyre og Frp får med seg KrF, kan avgraderingen stanses. KrF skal bestemme seg i løpet av uken.

Dagens Næringsliv offentliggjorde slutten av mars sammendraget av rapporten, som viser hvordan politiet og Forsvaret har sviktet i å beskytte bygninger, infrastruktur og samfunnskritisk virksomhet fra terrorhandlinger.

Rapporten gir innblikk i hvordan regjeringen har sviktet i oppfølgingen av 22. juli- rapporten, og er et sammendrag av Riksrevisjonens avdekking av Forsvaret og politiets manglende evne til å sikre viktige eiendommer, infrastruktur og samfunnskritisk virksomhet ved terror, sabotasje og kriser.

Krass kritikk

Den hemmelige rapporten oppsummeres i 11 punkter, som blant annet viser kritikkverdige forhold ved Politidirektoratet:

«Politidirektoratet har ikke etablert styring og oppfølging av politidistriktene i tråd med instruks om sikring og beskyttelse ved bruk av sikringsstyrker fra Forsvaret og politiet i fred, krise og krig.»

«Politidirektoratet har ikke utarbeidet nærmere bestemmelser og prosedyrer for utpeking og klassifisering av objekter som skal sikres og beskyttes ved bruk av sikringsstyrker.»

«Politidirektoratet har ikke et overordnet perspektiv på tvers av politidistriktene ved utpeking av sivile objekter som skal sikres og beskyttes ved bruk av sikringsstyrker.»

Forsvarsdepartementet må også tåle kritikk i rapporten, som departementet selv har valgt å holde skjult for offentligheten.

Riksrevisjonen laget en rapport som etter deres mening skulle være egnet for offentliggjøring. Men dokumentet ble likevel stemplet som konfidensielt av Forsvarsdepartementet, som ikke ønsker å kommentere innholdet.

- Kan medføre skade for rikets sikkerhet

Forsvarsdepartementet sendte følgende kommentar til Dagbladet fra spesialrådgiver Birgitte Frisch, etter at rapporten var lekket:

«De aktuelle dokumentene er graderte etter sikkerhetsloven fordi de inneholder informasjon som kan medføre skade for rikets sikkerhet og selvstendighet og andre vitale nasjonale sikkerhetsinteresser, dersom denne blir kjent for uvedkommende. Etter sikkerhetsloven skal slik informasjon sikkerhetsgraderes og være taushetsbelagt. Forsvarsdepartementet vil derfor ikke kommentere innholdet i sikkerhetsgraderte dokumenter eller saker basert på slike opplysninger.

Flere enkeltopplysninger som i seg selv ikke er graderte, kan til sammen tilsi behov for å gradere større deler av en tekst eller hele teksten.

Forsvarsministeren besvarte spørsmålet om gradering inngående under høringen»

(Dagbladet/NTB)

Sunday, April 2nd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments