NADDERUD (Dagbladet): I brakka på Nadderud smiler alle. Kulden og vinden som dominerer rett utenfor stadion, forsvinner under taket til den varme og inkluderende fotballfamilien i Stabæk.
Hele klubben er i ekstase. Stabæk, som ble tippet helt i bånn av tabellen, har vunnet tre av fire kamper og ligger nærmest Rosenborg på tabellen, likt med Molde og Sarpsborg 08.
Det er ingen grunn til å ta av ennå, men starten har vært bedre enn alle hadde trodd: Storseirer over topplag som Odd og Sarpsborg 08, samt AaFK, lar seg høre for nedrykksdømte Stabæk.
På Nadderud drømmer de nå igjen om en ny storhetstid. Drømmen og målet er å gjenskape magien fra 2008. Det forteller Stabæks sportslige leder Inge André Olsen til Dagbladet. Troen er knallsterk.
- Forskjellen på Stabæk og en del andre klubber er at vi har vært gjennom mange tøffe tak. Vi har stått gjennom det og skapt kontinuitet. Mye av det vi gjorde da vi var best, har vi bevart. I stedet for å grave oss ned, har vi stått sammen. Vi vet hvor lista er, og vi vet at vi kommer til å komme der igjen – altså å bli best, sier Olsen til Dagbladet.
- Vi bytter veldig ofte på laget og er avhengig av å treffe på signeringene. Gjør vi det, kan vi kjempe helt der ofte. Denne sesongen har vi truffet veldig bra. Snart må vi selge spillere igjen. Men treffer vi på overgangene, kan en klubb som Stabæk kjempe høyt oppe, selv om økonomien ikke er den beste.
Sjokkerte Fotball-Norge
I 2015 gjorde Stabæk alle tips til skamme under Bob Bradleys ledelse, da de med et lag av ukjente spillere for de fleste kapret seriebronsen. Olsen varslet imidlertid at noe stort var på gang allerede før sesongstarten, selv om så godt som alle eksperter tippet dem på bunn.
Under Jan Jönssons vinger bygde Stabæk sakte, men sikkert opp et vinnerlag som kulminerte i seriegull i 2008. Da spilte bærumingene drømmefotball med profiler som Daniel Nannskog, Veigar Pall Gunnarsson, Somen A Tchoyi og Alanzinho. De var imidlertid ikke profiler da de kom til Nadderud fra henholdsvis Sichuan Guancheng, KR, Odd og Paranoa.
Men Stabæk skapte disse profilene. De så potensialet som ingen andre så. Det samme var tilfellet under Bradleys bronselag. Adama Diomande slo ut i full blomst etter sin variable karriere og ble senere solgt til Premier League. Birger Meling var en spiller ingen andre ville ha, før Rosenborg hentet ham i vinter etter storspill på Nadderud.
- Med våre økonomiske utfordringer definerte vi tidlig at vi ikke kan konkurrere om de samme spillerne som mange andre i Eliteserien. Vi ser mye mot 1. divisjon, 2. divisjon og NTG, hvor vi henter store talenter. Vi avler fram egne spillere, men ser også mot resten av verden. Det handler om å kjenne folk og skape et godt rykte, forteller Olsen.
- Jeg tror Stabæk har et bra rennomé både i Norge og i andre land når det gjelder å utvikle spillere og få ut potensialet til spillerne. Vi er en familieklubb som tar vare på spillerne. Her føler de seg ivaretatt, og Stabæk har for mange vært en god klubb å få fart på karrieren igjen.
Derfor ga de Ohi sjansen
Eksemplene fra fortiden er mange. Diomande og Meling er nylige eksempler. Yassine El Ghanassy er en annen. Denne sesongen ser vi nye navn som blomstrer på Nadderud. Ohi Omoijuanfo ble hentet fra Jerv i 1. divisjon etter en negativ kurve i Lillestrøm. I dag er han Eliteseriens toppscorer og landslagsaktuell, i likhet med Holmlia-kompisen Diomande.
- Ohi hadde vi bra kontroll på. Vi så ham mye da han var i Jerv og bøttet inn mål der. Han spilte litt ut til venstre, kom inn i banen og scoret mange mål. Han slet med overgangen til Eliteserien i fjor. Noen bruker lengre tid på overgangen til et høyere nivå i fjor. Men utover høsten begynte både han og Stabæk og finne seg selv og sin identitet, sier Stabæks sportslige leder.
- Ohi har hatt enorm utvikling, og vi er ikke overrasket over at han har slått til denne sesongen. Han har knekt noen koder når det gjelder bevegelser.
Også Tonny Brochmann ble hentet fra Jerv og har storspilt, mens 17 år gamle Hugo Vetlesen har kommet fra egen stall og imponert stort i sesonginnledningen.
- Vi er en annerledesklubb som tenker ulikt mange andre. Vi skal ha et lag med mye fart, med spillere som forstår hverandres bevegelser og er gode med ball. Vi må hente spillere fra en annen hylle enn de største norske klubbene og må tilpasse oss litt etter det. Vi ser også mye på helheten og mennesket, sier Olsen.
- Vi har truffet bra og fått inn gode mennesker, som naturligvis også er gode spillere. Personligheten er viktig, men det er det vanskeligste å finne ut av hva som rører seg oppe i hodene til folk.
Må selge – hele tiden
Stabæks økonomi impliserer at de hele tiden må selge sine beste spillere.
- Vi er avhengige av salg. Stabæk har klart lavest spillerlønninger i Eliteserien, så jeg i en undersøkelse. I de store europeiske ligaene kan du omtrent sette opp tabellen etter hvem som har mest penger, men sånn er det ikke i Norge, selv om Rosenborg er i en egen liga og alltid vil være der oppe. Men for lag som oss er det meste mulig, om vi gjør ting riktig, sier Olsen.
- Den norske ligaen er en god utstillingsarena for andre ligaer. Gjør man det godt her, vil det alltid være klubber som er interesserte. Stabæk vil alltid ha en tett dialog rundt dette. Vi håper at alle spillerne i Stabæk, bortsett fra Morten Morisbak Skjønsberg, har en drøm om å komme seg ut til større ligaer enn den norske. Vi selger så lenge det skjer på fair prinsipper.
På Nadderud jobber de aktiv med å få inn inntekter gjennom spillersalg.
- Vi ønsker å selge spillere i hvert eneste vindu. Det betyr at vi må jobbe vel så mye med å selge spillere som å kjøpe spillere. De selger seg ikke selv. De må prestere, og klubbene må gjøre en jobb, sier Stabæks sportslige leder.
- Kan vi selge en spiller til en av de største ligaene er det en stor fjær i hatten for Stabæk. Alle klubber leter etter gode spisser. De er vanskelige å finne. Ohi er het. Han er sterk, rask og scorer mål. Alle vil ha det. Moussa Njie er spennende og har unorske ferdigheter. Hugo legges merke til, en 17-åring som spiller fast og er en sterk bidragsyter i Eliteserien.
Ikke helt fornøyd med drømmestarten
Det eneste tapet til Stabæk så langt denne sesongen kom borte mot Sogndal. Olsen mener imidlertid at de burde ha stått med 12 av 12 mulige poeng så langt.
- Vi burde stått med 12 poeng og fire strake seirer, men ni poeng er godkjent. Men vi er et bedre fotballag enn Sogndal og burde ha slått dem også, mener Olsen.
- Jeg bryr meg ikke om ekspertenes tips, men i garderoba legger nok spillerne til forventningene som stilles. Vi er en klubb med store utskiftninger, som gjør at det nok er er en del ekstra usikkerhet rundt oss før hver sesong.
Dagbladet Pluss
Spillestilen i klubben er klar.
- Stabæk skal være et ballspillende lag som kontrollerer kamper, men spillet skal være i en retning, ikke uten mål og mening. Vi skal fram og score mål. Vi skal ha mer ballbesittelse enn motstanderen og utvikle spillere med ball, ikke bare løpe etter.
Hyller stortalent
17 år gamle Hugo Vetlesen høstet mange lovord etter seieren over Sarpsborg 08. Nå får han enda flere.
- Vi har mange talenter på et veldig høyt nivå og et flust av spillere på aldersbestemte landslag. Spørsmålet er hvem som tar det siste steget. Det har Hugo tatt veldig stort. Det kunne ingen forutse. Vi visste at han var et stort talent, men det er umulig å si hvor lang tid det tar å ta steget opp.
- Hugo har virkelig personlighet i spillet sitt. Han klarer å uttrykke sine ferdigheter på banen. Han spiller som en voksen mann med stor trygghet. Han har den riktige mentaliteten og personligheten til å bli virkelig god. Man må jobbe hardere enn de andre og ofre mer. Det er de som ofte blir best, sier Olsen.